Došli bez simptoma, a otkriven im predijabetes ili čak šećerna bolest: Od 258 pacijenata u ovoj bolnici kod 32 nađen predijabetes, a kod 9 dijabetes tip 2

Privatna Arhiva, Zorana Jevitć


Od 258 pacijenata, koliko ih je minule nedelje došlo na preventivni pregled u KBC Bežanijska kosa, kod čak 32 otkriven je predijabetes, dok je kod devetoro potvrđena šećerna bolest. Svi on su bili bez simptoma ove bolesti i zahvaljući tome što je prvi put u preventivne preglede uvrštena i analiza određivanja tromesečnog proseka nivoa šećera u krvi - HbA1c, bolest su otkrili u ranoj fazi. Što i jeste suština preventivnih pregleda - ako oboljenje već postoji, treba ga uhvatiti u začetku i sprečiti komplikacije.

Endokrinolog doc. dr Jelica Bjekić Macut, načelnica odeljenja endokrinologije u KBC Bežanijska kosa, navodi za Kurir da je tokom preventivnih pregleda u nedelju prvi put rađen hemoglobin A1C (HbA1c), što je laboratorijsko-dijagnostički parametar koji govori o prosečnom nivou glukoze u krvi u poslednja tri meseca.

Privatna arhiva  Doc. dr Jelica Bjekić Macut

- Normalna vrednost HbA1c u procentima je ispod 5,7. Predijabetes postoji kada je vrednost između 5,7 i 6,4, a ako je ona 6,5% i više, imamo jasnu dijagnozu šećerne bolesti. U nedelju smo kod 258 pacijenata uradili HbA1c i našli 32 pacijenta s predijabetesom, što čini veliki procenat, kao i devetoro s dijabetesom tip 2. Uzrasno doba pacijenata je od 40 do 60, pa i 70 godina, a niko od njih nije imao simptome bolesti - navodi dr Bjekić Macut i dodaje:

- I upravo zato što nemaju simptome, ovo je velika šansa za te pacijente da ne dođe do komplikacija. Ministarstvo zdravlja je odlučilo da radimo i ovu analizu u besplatnim preventivnim pregledima kako bismo prepoznali upravo tu grupu pacijenata koja ima sklonost ka dijabetesu, predijabetes ili već na samom početku registrovali dijabetes. Kada postoje simptomi - sušenje usta, žeđ, gubitak na težini - tad je šećerna bolest već odmakla.

OGTT - bitan test


Dr Bjekić Macut navodi i da će videti da li će pacijentima s predijabetesom raditi OGTT - test opterećenja šećerom:

- Radi se tako što se najpre izvadi krv za glikemiju (nulti minut). Zatim se u 300 ml vode razmuti 75 g šećera i to popije. Posle toga u 60. i 120. minutu vadi se vrednost šećera (glikemije). I možemo imati u nultom minutu šećer recimo 5,7, ali ako dobijemo u 120. minutu veći od 11, onda imamo šećernu bolest.

Komplikacije mogu biti brojne i nimalo naivne.

- Šećerna bolest je hronična bolest koju karakterišu mikrovaskularne i makrovaskularne komplikacije. Potonje su na velikim krvnim sudovima, a to su infarkt miokarda, moždani udar. Moguće komplikacije su i oštećenje bubrega - bubrežna insuficijencija, kao i polineuropatije, tj. oštećenja nerava, pa pacijente jako bole noge i ne mogu na noge. Brojne su komplikacije koje daje šećerna bolest ako se na vreme ne dijagnostikuje i ne leči. A ako se to uradi na vreme, pacijenti ne moraju razviti komplikacije.

Zorana Jevtić  KBC Bežanijska kosa

Svi kojima je u nedelju u "Bežaniji" otkrivena bolest biće pozvani na dodatni pregled u narednih sedam do deset dana.

- Ne bi me začudilo da tada u grupi pacijenata s predijabetesom pronađemo još njih koji imaju šećernu bolest. Ali i ako ne budu imali šećer, i sam predijabetes je dovoljan da se s njima radi. To može da bude i za terapiju, posebno ako su gojazni, jer je zapravo reč o dijagnozi intolerancije glukoze - ističe dr Macut i dodaje:

- Nadam da ćemo, u dogovoru s ministarstvom, i još u neke preventivne preglede uvrstiti ovu jako bitnu analizu, jer obična glikemija nije dovoljna. Tim pre što se smatra se da na jednog dijagnostikovanog imamo nekoliko nedijagnostikovanih pacijenta sa šećernom bolešću. Smatra se da je u Srbiji oko 800.000 obolelih od dijabetesa, od toga registrovanih između 400.000 i 500.000.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dijabetes  TikTok/ravmalik