MISTERIJA! RODITELJI ŽRTAVA SPREMILI VIŠE OD 250 PITANJA ZA DEČAKA UBICU: Odgovor na ovo jedno još nisu dobili!

U Specijalni sud u Beogradu juče su došli uplakane majke i očevi učenika koje je u školskim klupama likvidirao maloeltnik

Zorana Jevtić

Tuga, bol, suze, bes i velika snaga mogla se videti juče na licima roditeljima koji su došli na suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović, ocu i majci dečaka ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Ožalošćeni roditelji juče su se i prvi put našli "oči u oči" sa zločincem, koji im je pre 15 meseci streljao decu u školskim klupama.

Roditelji ubijenih Angeline, Eme, Katarine, Andrije, Ane, Bojane, Adriane, Mare i Sofije, ali i porodica njihovog anđela čuvara, odnosno radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića koji je prvi ubijen u masakru, i na jučerašnjem glavnom pretresu držali su se zajedno.

Emotivno

Susret porodica protekao je i više nego emotivno. Roditelji su pre početka ročišta prvo čekali u redu ispred zgrade u Ustaničkoj ulici, kako bi prošli bezbedonosne provere. Nina Kobiljski Borović, majka ubijene Eme Kobiljski, snažno je zagrlila Suzanu Stanković Čikić, majku jedinog ubijenog dečaka Andrije, a potom su se pozdravljale sa ostalim roditeljima čiju sudbinu i bol dele. Suze u očima i bol na licima majke nisu mogle da sakriju, iako su se trudile da, kao i do sada, budu dostojanstvene.

Zorana Jević  roditelji ubijene Eme Kobiljski zagljibni i sa suzama u očima došli na suđenje

- Svedočenje dečaka ubice bilo je i više nego potresno za oštećene članove porodica ubijenih đaka, pa su nakon sat vremena od početka suđenja majke ubijenih Katarine, Mare i Angeline napustile sudnicu - kaže naš izvor i dodaje da su to najverovatnije učinile jer nisu mogle da slušaju svedočenje ubice.

- Besno su izašle, zapalile cigarete, tiho šaputale i negodovale zbog ono što su čule u najčuvanojoj sudnici u Srbiji. Pošto su se malo smirile, majle su obrisale suze i hrabro su se vratile na suđenje - dodao je izvor.

Tokom jučerašnjeg ročišta sudsko veće napravilo je dve pauze, jednu od 10 minuta, a drugu od 15 minuta.

Zorana Jević  Neutešne porodice ubijenih žrtava dolaze na ročište

- Deo sudnice u kom su bili roditelji žrtava bila je juče verovatno najtužnija prostorija u kojoj je toliko ljudi u istom bolu. Zagljaji, suze, glasni uzdasi i poneki komentar koji su jedva uspeli da izuste sa knedlom u grlu, nakon što bi čuli neki odgovor od deteta koje im je uništilo život - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Brisali su suze koje su im samo tekle niz lice. Neki od njih su tokom svedočenja bili i besni, pa su gestikulacijom odmahivali rukom negodujući na ono što priča maloletni svedok.

Žele da znaju

Majke i očevi pokojne dece, kako Kurir nezvanično saznaje, spremili su više od 250 pitanja za dečaka ubicu.

- Juče su ga pored sudije, tužioca i advokata, ispitivali i pojedini roditelji žrtava. Oni su tek počeli da mu postavljaju pitanja. Tokom jučerašnjeg suđenja, ispitivala ga je Suzana Stanković Čikić - kaže naš izvor i nastavlja:

Zorana Jević  Rdoitelji ubijenog Andrije Čikića

- Roditelji žele da znaju zašto im je ovaj maloletnik streljao decu ni krivu ni dužnu. Oni žele da čuju odgovor na to pitanje i zbog toga su smogli snage da se suoče sa njim i da mu lično postavljaju pitanja.

Nakon što je suđenje juče završeno, roditelji ubijene dece zajedno su, jedni iza drugih napustili Specijalni sud. Pognute glave, plačući idržeći se za ruke napustili su zgradu.

Zorana Jević  Roditelji ubijene Adriane Dukić, Dane i Biljana Paunović

S druge strane, Miljana Kecmanović, majka dečaka ubice koja je, takođe, optužena u ovom krivičnom postupku, ali za razliku od supruga Vladimira dolazi sa slobode, napustila je Specijalni sud sa advokatom Marinom Ivaljom. Užurbanim hodom ušla je u taksi, držeći se hladno, bez emocija na licu kao i do sada.

Advokat Božović

Nismo saznali motiv

Advokat Ognjen Božović koji zastupa porodice ubijene dece rekao je juče pre suđenja za Kurir da svedočenje maloletnog ubice u suštini može dosta da pomogne u rasvetljavanju motiva i uopšte kako je došlo do toga da se takav strašan masakar uopšte dogodi.

- Njegovo svedočenje nije, doduše, po mom mišljenju, ključno za uspeh ovog postupka - rekao je nekoliko trenutaka pre ročišta, a dao je izvau i nakon što je suđenje završeno:

- Iz pitanja koja su mu postavljana nismo saznali motiv i zašto se to desilo, ali smatram da njegov iskaz ide u pravcu da li će se saznati. Njegovo svedočenje nije završeno i nastavlja se 17. oktobra u ovoj istoj zgradi.

Odbrana

Mi nećemo saznati razlog tragičnog događaja

Advokatica Irina Borović koja zajedno sa ocem Borivojem Borovićem zastupa Miljanu i Vladimira Kecmanovića nakon održanog ročišta navela je da javnost najviše zainteresovana za razloge zbog kojih se ovaj tragično nesagledivi događaj dogodio.

- U ovom krivičnom postupku, niti u bilo kom drugom postupku koji se u ovom trenutku vodi, niti u ovoj sudnici, niti bilo gde drugde, mi nećemo saznati razlog ovog tragičnog događaja. Svi razlozi su duboko negde u duši tog dečaka, koji je nažalost izvršio zločin, a pre toga je živeo jedan potpuno normalan i uobičajen život, sa aspekta svih koji ga poznaju - rekla je Irina Borović.

Majka ubijene Eme

On je majci pisao: Mrzim te

Nina Kobiljski, majka ubijene Eme, obratila se svojoj ćerki na društvenim mrežama potresnom pričom povodom njenog drugog nebeskog rođendana, koji je inače bio pre pet dana.

- Nismo te slagali, nismo znali da zlo vreba. Nismo znali da on već 1. maja prekriva kameru i uzima očeve pištolje i municiju, dok ti tog istog 1. maja juriš na livadi za loptom. Ljubavi, tvoj tata je sportista, a tvoj deda je vojnik jasnog stava da je rat jedna strahota i da je oružje zlo, koje očima svojim nikada videli nismo. Nismo znali da je taj tata, koji nikada vojnik nije bio, zapravo voleo da se u maskirnu uniformu maskira, da se igra rata, da kupuje hiljade metaka municije, čuva puške, kupuje pištolje i tako maskiran se nama sada kao sportista predstavlja - napisala je između ostalog neutešna majka na Fejsbuku.
Ona je praktično uoči jučerašnjeg suđenja, napisala:

- I dok me sa slike gledaš, prizivam 2. maj, tvoj dlan na mojim leđima i tvoj glas koji mi kazuje: "Maki, znaš li ti koliko ja tebe volim?". Nisam tada znala da on svojoj majci piše: "Mrzim te!". Ona je znala. I šta sad kad streljana dovede do streljanja, kad pištolj opali u školi, kad mržnja dovede do zla i kad bolest dovede do ludila?

Otac ubijene Angeline

Za sve nas je važno da on da izjave

Anđelko Aćimović, otac ubijene Angeline koja je podlegla povredama 12 dana nakon masakra, rekao je dan pre suđenja za medije da ne želi da vidi ubicu svog deteta. Međutim, juče je u pratnji svoje supruge i druge ćerke došao u sud.

- Za mene je mnogo važno i za sve nas da on zaista da izjave i odgovori na pitanja, da pokušamo da saznamo detalje koji su bitni za postupak i za razumevanje svega kako se to moglo desiti.

Svi roditelji će doći na suđenje sa željom da saznamo šta se to kod dečaka desilo, što je proizvelo planiranje takvog monstruoznog čina - kazao je on za medije i dodao da roditelji jedni druge razumeju kroz šta prolaze jer im je ista sudbina.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

DEČAK UBICA IMAO STROGO VASPITANJE! Mladen Nikolić o nastavku su]enja za Ribnikar  Kurir televizija