VENCI NA KRALJEVE SPOMENIKE: Odavanje počasti Aleksandru I Karađorđeviću, ubijenom na današnji dan pre 90 godina

Kurir/T.I.

Ceremoniju odavanja počasti i polaganje venaca na dan kada je pre 90 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević, biće održana danas, a organizuju je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

Ta ceremonija biće održana u svim mestima u Srbiji gde se nalaze spomenici i spomen-obeležja posvećena Aleksandru I Karađorđeviću, a na teritoriji Loznice su na dve lokacije. Kraljeva bista nalazi se u Spomen-kompleksu "Cerska bitka" u Tekerišu kao i u parku ispred Kur-salona u Banji Koviljači gde je uz nju i bista njegovog oca, kralja Petra I Karađorđevića. Vence će tu položiti predstavnici Grada Loznice, Vojske Srbije, Centra za kulturu "Vuk Karadžić" i boračkih udruženja sa teritorije Loznice.

Kurir/T.I. 

Kralj Aleksandar Karađorđević poznat i kao Ujedinitelj zbog stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1918, odnosno Jugoslavije, predvodio je Srbiju u pobedama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu. Ubijen je 9. oktobra 1934. pre 90 godina u Francuskoj, Marselju, a atentat su izvršili pripadnici hrvatskog ustaškog pokreta i makedonske VMRO.

Kurir/T.I. 

Karađorđevići su, inače, vezani za loznički kraj, posebno Banju Koviljaču koja je zbog njih i nazvana "Kraljevska banja". Kralj Petar je krenuo u izgradnju Koviljače u znak zahvalnosti meštanima ovoga kraja koji su mu bukvalno spasili život u vreme kada je bio progonjen od pristalica dinastije Obrenović. Žitelji su ga dok se skrivao pod prezimenom Mrkonjić, tajno prebacili preko Drine u rakijskom buretu, a on im to nije zaboravio. Kao novi kralj Srbije posle 1904. dolazio je u Koviljaču i počeo gradnju mnogih objekata, jedan je i poznato kupatilo, pa je nekadašnju Smrdan banju pretvorio u moderno lečilište gde se i sam lečio. Ljubav prema Banji Koviljači preneo je na sina, prestolonaslednika Aleksandra, koji je i sam takođe često dolazio ovde. Aleksandrov sin, kralj Petar II, posle aprilskog bombardovanja, 1941, najpre je došao u Koviljaču i u Kur-salonu proglasio opštu mobilizaciju.

Inače, u lozničkom kraju jedna osnovna škola, ona u Jadranskoj Lešnici nosi ime "Kralj Aleksandar I Karađorđević".

Kurir/T.Ilić