PREDSEDNIK FINSKOG PARLAMENTA U SREMSKOJ MITROVICI: Obišao znamenitosti i sreo se sa Nedimovićem! Stiže i pravi Deda Mraz?

Kurir/D.Š.

Jusi Kristian Hala-aho, predsednik parlamenta Republike Finske, posetio je juče Sremsku Mitrovicu, kao vođa delegacije iz Finske. Tokom ove posete, Hala-aho sastao se sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem, s kojim je obišao dva značajna lokaliteta - Baziliku Svetog Dimitrija i Carsku palatu, čime je naglašena istorijska i kulturna važnost ovog grada.

Nakon obilaska, gradonačelnik Nedimović i predsednik finskog parlamenta razmenili su poklone kao znak međusobnog uvažavanja i buduće saradnje. Ova poseta ima poseban značaj za Sremsku Mitrovicu, jer otvara vrata za dalju saradnju između Srbije i Finske, ali i stavlja ovaj grad na međunarodnu mapu kulturno-istorijskih destinacija.

Kurir/D.Š. 

Jedna od zanimljivijih tema koja je proizašla iz ove posete jeste moguća saradnja sa rodnim mestom Deda Mraza, u Laponiji. Gradonačelnik Nedimović je ovom prilikom najavio da će uskoro poslati zvanično pismo finskom gradonačelniku kako bi se dogovorili detalji dolaska Joulupukkija, kako se u Finskoj zove Deda Mraz, u Sremsku Mitrovicu. „Uveren sam da će svi u Sremskoj mitrovici biti nasmejani kad Deda Mraz stigne“, izjavio je Nedimović.

Ova saradnja mogla bi doneti posebno veselje deci iz Sremske Mitrovice, koja bi imala priliku da se druže sa Deda Mrazom direktno iz Laponije. Gradonačelnik je optimistično najavio da bi ovo bio jedinstven način da se obeleži Nova godina u gradu, i dodao:

"Verujem da će se svima ovo dopasti, mada neki mogu pomisliti da pravimo neka ‘potemkinova sela’. Ipak, ako Deda Mraz zaista dođe, biće to pravi praznični događaj".

U finskoj delegaciji, osim predsednika parlamenta Hala-aho, bili su i ambasador Finske u Srbiji Niklas Lindkvist, poslanik Heiki Autto, članovi finskog parlamenta, kao i visoki diplomatski predstavnici.

Ova poseta usledila je nakon što je predsednik finskog parlamenta održao zvaničan sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije, Anom Brnabić, u Beogradu, posle kojeg je izrazio želju da poseti i Sremsku Mitrovicu, budući da je želeo da vidi istorijska mesta u ovom gradu.

Kurir/D.Šćekić