ZA NESREĆU JE DOVOLJAN DELIĆ SEKUNDE: Predavanje o bezbednosti u saobraćaju za srednjoškolce u Loznici (FOTO)

T. Ilić

LOZNICA – Da svaki put kada sednu za volan moraju biti odgovorni i poštovati saobraćajne propise danas su na predavanju u Omladinskom centru čuli loznički srednjoškolci. O tome kako delić sekunde može da sruši snove i promeni nečiji život čuli su na predavanju o bezbednosti u saobraćaju koje su im održali Slaviša Savić i Đurđica Kovačević, koji su preživeli saobraćajne nesreće i postali korisnici kolica.

Savić, iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i promoter bezbednosti u saobraćaju, kaže da u saobraćaju obavezno treba poštovati propise, kako bismo sačuvali svoje, ali i živote drugih.

T. Ilić 

- Radi upoznavanja mladih sa bezbednošću u saobraćaju Udruženje paraplegičara nastavlja dugogodišnju saradnju sa Omladinskim centrom. Danas sam sa koleginicom pokušao da im ukažem na to kako su prošle naše nesreće, da učešće u saobraćaju nipošto nije dečja igra – kazao je Savić koji je učenicima opisao njegovu saobraćajnu nesreću od koje su ostale trajne posledice i kako na ceo život može da utiče samo jedna mladalačka greška.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su prevelika brzina, upravljanje pod dejstvom alkohola i upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, a nevezivanje pojasa na prednjim i zadnjim sedištima automobila posledice dodatno pogoršava. Od pedesetak srednjoškolaca koliko ih je bilo na prvom predavanju bez vozačke dozvole je za volan selo oko njih deset odsto, većina na mestu suvozača ne vezuje pojas, na zadnjem sedištu tek njih troje, četvoro, a događalo im se da budu u vozilu čiji vozač vozi pod dejstvom alkohola. Bojan Lučić, koordinator Kancelarije za mlade, kaže da se saradnja sa Savićem pokazala kao dobra jer su mladi tražili ponovo ova predavanja da iz prve ruke saznaju tuđa iskustva i ne počine takve greške.

T. Ilić 

- Ovo je način da se mladi osveste da se treba pridržavati propisa, u saobraćaju biti oprezan i kao vozač, ali i kada su pešaci, biciklisti, na koje treba da obrate pažnju kada su u automobilu. Sutra dolazi druga grupa srednjoškolaca, a naredne sedmice još dve ili tri, tako da sve četiri lozničke srednje škole budu obuhvaćene do sredine novembra – kaže Lučić i najavljuje da će onda uslediti takva predavanja za osnovce.

Posle predavanja učenici su mogli da isprobaju ’’pijane naočare’’ i uvere se kako na njihove sposobnosti negativno utiče alkohol. Inače, uz podršku Ministarstva turizma i omladine ovakva predavanja biće održana u sedam gradova Srbije, sa ciljem da se obuhvate svi učenici završnih razreda srednje škole.

Kurir.rs/T.Ilić