ZELENSKI STIŽE U DUBROVNIK, RASPOREĐENI SNAJPERISTI: Hrvatske vlasti uvele ogromne mere obezbeđenja pred početak samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski učestvuje na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Shutterstock, AP Susan Walsh

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je suorganizator zajedno sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Hrvatski mediji navode da je reč o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani - a glavni je cilj dubrovačkog sastanka da iskaže solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini, koja se već više od dve i po godine suočava sa ruskom agresijom.

Odziv visokih zvaničnika zemalja regiona na treći po redu samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa najveći je dosad, piše hravtski N1, prenosi Indeks.

Dursun Aydemir / AFP / Profimedia 

Iako ovo nije prva organizacija velikog skupa u Dubrovniku, stručnjaci ističu da prvi put stiže zvaničnik kojem preti stalna opasnost, a to je Zelenski.

- Od mera obezbeđivanja trase kretanja do kontrole hrane i pića do protiveksplozivnih mera; zatim nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mere koje možemo da zamislimo, a pogotovo u današnje vreme gde su aktuelni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, vazduhoplovstvo. Za održavanje ovog samita pretpostavljam da bi moglo da bude angažovano do hiljadu i po ljudi, to je vrlo gruba procena - kazao je za HTV Bono Marjanović, stručnjak za bezbednost.

(Kurir.rs/Indeks/Preneo: N. V.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Vučić se sastao sa Zelenskim u Londonu  Video plus