KIM DŽONG UN PRETI NUKLEARNIM ORUŽJEM: Sjedinjene Države i Južna Koreja na udaru

Kim Džong Un o sukobu sa SAD i Južnom Korejom

STR / AFP / Profimedia

Lider Severne Koreje Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama.

On ih je optužio da provociraju Severnu Koreju i podižu animozitet na Korejskom poluostrvu.

- Bez oklevanja ćemo upotrebiti sve svoje mogućnosti za napad na neprijatelje ako pokušaju da upotrebe oružane snage protiv nas - rekao je Kim Džong Un u obraćanju na Univerzitetu koji nosi njegovo ime, prenela je severnokorejska novinaska agencija.

Kim je više puta uputio slične pretnje da će koristiti nuklearno oružje preventivno, ali njegovo poslednje upozorenje stiglo je pošto spoljni stručnjaci kažu da bi Severna Koreja mogla da pojača neprijateljstva uoči predsedničkih izbora u SAD sledećeg meseca, prenosi AP.

Takođe, Severna Koreja saopštila je danas će trajno blokirati svoju granicu sa Južnom Korejom i pojačati pograničnu odbranu da se suprotstvi, kako kaže, "agresivnoj histeriji" južnokorejskih i američkih snaga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejska vojska je saopštila danas da će "potpuno prekinuti puteve i železničke pruge" povezane sa Južnom Korejom i ojačati relevantne oblasti sa severnokorejske strane snažnim odbrambenim strukturama, prenela je agencija.

(Kurir.rs/AP/Prenela: S. M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE" Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine  Kurir televizija