KIM ŠALJE JOŠ TRUPA PUTINU ZA RAT U UKRAJINI: Južnokorejski ministar odbrane tvrdi to i kaže da je njihov odnos nalik vojnom savezu

Iz Seula tvrde da se Severna Koreja sprema za slanje trupa Rusiji za rat u Ukrajini

Shutterstock, STR / AFP / Profimedia, EPA Gavriil Grigorov Sputnik

Kim Džong Hdžun, ministar odbrane Južne Koreje, tvrdi da će Severna Koreja verovatno poslate vojnike u Ukrajinu kako bi pomogli ruskim trupama.

Južnokorejska agencija Jonhap je objavila da je on to izjavio juče pred poslanicima nacionalnog parlamenta u Seulu, prenosi Kijev indipendent.

- Pošto su Rusija i Severna Koreja potpisale sporazum koji liči na vojni savez, verovatnoća da će vojnici biti poslati je veoma velika - kazao je ministar.

Ukrajinski sajt podseća da su Moskva i Pjongjang produbili vojnu saradnju pošto Rusija nastoji da obezbedi oružje i drugu podršku za rat punog obima koji vodi u Ukrajini.

Upitan u vezi sa nedavnim izveštajem ukrajinskh medija da su pripadnici severnokorejske vojske ubijeni i ranjeni u blizini Donjecka koji Rusi drže pod kontrolom, južnokorejski ministar je rekao da bi i to moglo da bude tačno.

- Mi verujemo da je bilo ranjenih i ubijenih među severnokorejskim trupama u Ukrajini - naveo je Kim Kim Džong Hdžun, a preneo Politiko.

Navodi se da Severna Koreja snabdeva Rusiji velikom količinom artiljerijskih granata i balističkim raketama.

EPA Gavriil Grigorov Sputnik 

Vojna strategija Moskve iziskuje ogromnu potrošnju tog naoružanja koje služi za uništavanje neprijateljskih položaja i pripremu kopnenih napada.

Još početkom 2023. je pominjano da severnokorejska vojska ili policija pomaže "napore za obnovu" u delovima Donbasa koji drže Rusi, kao i da su vojni instruktori stigli tamo iz Pjongjanga u julu ove godine.

STR / AFP / Profimedia  Vojska Severne Koreje

Podseća se da su Rusija i Severna Koreja potpisale pakt o zajedničkoj odbrani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu ranine ove godine, kada je bio gost severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

- Odnosi između Rusije i Severne Koreje se razvijaju tako da su skoro na nivou vojnog saveza. Pošto je tako, smatramo da bi još severnokorejskih trupa moglo da bude poslato u rat - zaključio je Kim Džong Hdžun.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama  kurir televizija