ANA BRNABIĆ: Mađarska ustupila srpskom parlamentu predsedavanje Centralno-evropskoj inicijativi u 2025. godini

Ana Brnabić je zahvalila Laslu Keveru i ocenila da je ustupanje presedavanju značajno za Srbiju i njeno pozicioniranje.

Narodna skupština Republike Srbije / foto Peđa Vučković

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle sastanka sa mađarskim kolegom Laslom Keverom da je ta zemlja ustupila predsedavanje sprskom parlamentu Centralno-evropskoj inicijativi u 2025. godini.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zahvalila Keveru i ocenila da je to veoma značajno za Srbiju i njeno pozicioniranje.

Ona je navela da je Mađarska jedan od najvažnijih partnera naše zemlje i to četvrti najvažniji partner ako se pogleda spoljnotrgovinska razmena, a treći u okviru EU, posle Nemačke i Italije.

Narodna skupština Republike Srbije / foto Peđa Vučković 

 Brnabićeva je zahvalila predsedniku mađarskog parlmenta ali i Viktoru Orbanu na tome što svaki skup u Briselu i Strazburu koriste da upute najlepše reči za Srbiju i da pozovu EU da je primi u punopravno članstvo.

Istakla je da je parlamentarna saradnja dve države izuzetno važna u okviru strateškog saveta saradnje koji je osnovan u junu 2023. godine.

- Poslanička grupa prijateljstva jedna je od najbrojnijih u parlamentu, ima 71 člana. Važno mi je bilo da razgovaramu u trenutku kada Mađarska predsedava EU, važno je da čujemo šta treba još da se uradi kako bi se otvorio klaster 3 - rekla je Brnabićeva.

Kever je zahvalio Ani Brnabić na mogućnosti da se sretnu.

- U proteklih 10 godina mi smo od nacionalnog pomirenja stigli do jednog strateškog partnerstva i prijateljstva kao što je i predsednica napomenula. To se odnosi, ne samo na proces evropskog proširenja nego i na ekonomsku saradnju - rekao je ppredsednik mađarskog parlamenta i dodao da saradnja dve zemlje može da posluži kao primer celoj Evropi.

Narodna skupština Republike Srbije / foto Peđa Vučković 

"Naša glavna tema su bile evropske integracije. Na taj proces pokušavamo da utičemo i sa naše strane učinićemo sve što je do nas da pospešimo proces proširenja EU", rekao je Kever.

Mađarska smatra da zemlje kandidate ne treba posmatrati u grupi, niti treba vezivati članstvo Srbije u EU za članstvo Ukrajine ,već svaku zemlju po rezultatima ocenjivati.

"Otvaranje klastera 3 bi bio veliki iskorak, ako ne ove, onda početkom iduće godine da bi se ostvario napredak po pitanju evropskih integracija", rekao je predsednik mađarskog parlamenta.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Ana Brnabić konferencija  Kurir televiz