BIO4 Kampus i italijanski Arexpo i Fondacija za inovacije i transfer tehnologije potpisali Memorandum o razumevanju

Zoran Petrović/NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je u ambasadi Italije u Beogradu potpisivanju Memoranduma o razumevanju između BIO4 Kampusa i italijanskih Arexpo i Fondacije za inovacije i transfer tehnologije. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Italije u Srbiji Nj. E. Luka Gori.

Zoran Petrović/NITRA 


“Potpisivanje Memoranduma između BIO4 Kampusa i naših novih italijanskih partnera predstavlja stratešku prekretnicu u rastu inovacionog ekosistema u Srbiji. Ova saradnja postavlja temelj za razmenu znanja i tehnologija i podstiče razvoj zajedničkih projekata koji će povezati naše naučne zajednice, institucije, istraživače, preduzetnike, startap ekosistem, ali i industrije”, kazala je ministarka ovom prilikom.

Zoran Petrović/NITRA 


Ona je istakla da je BIO4 Kampus koncipiran da okupi najsjajnije umove u biomedicini, biotehnologiji, biodiverzitetu, veštačkoj inteligenciji i informacionim tehnologijama kao što je bioinformatika. “Na ovaj način akademska zajednica, nauka, vlada, privatni sektor i startap ekosistem u partnerstvu mogu dovesti do izvanrednih rezultata”, rekla je.


Nj. E. ambasador Gori rekao je da je ovaj memorandum veoma važan jer predstavlja praktičan korak ka rešavanju nekih od složenih tehnoloških izazova sa kojima se suočavamo u zdravstvenoj zaštiti, biotehnologiji i održivom razvoju, jača prekograničnu saradnju i potencijal takvog partnerstva da pokrene stvarni napredak, a naglašava i ulogu inovacionih okruga u podsticanju saradnje i tehnološkog transfera.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

.