SASTANAK BRNABIĆ I KASANOFA: Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu

Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Sašom Kasanofom, a tom prilikom su razgovarali o saradnji dve zemlje, kao i o zajedničkim projektima, kao i o drugim temama.

Narodna Skupština

Predsednica Skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Sašom Kasanofom.

Predsednica Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i naglasila značaj daljeg unapređenja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istakla je važnost organizovanja uzajamnih poseta najviših zvaničnika kako bi se osnažili bilateralni odnosi i potvrdila posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku je bilo reči o zajedničkim projektima, posebno u energetskom sektoru. Potpisani Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike doprineće energetskoj sigurnosti i održivom razvoju, omogućavajući nove inicijative i investicije u budućnosti. Takođe, razgovarano je o mogućnosti uspostavljanja Strateškog dijaloga između Srbije i SAD, kao i o značaju produbljivanja parlamentarne saradnje sa Kongresom SAD.

Narodna Skupština  Sastanak Ane Brnabić sa Aleksandrom Kasanofom

Posebna pažnja posvećena je implementaciji preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji. Brnabić je istakla da u potpunosti razume značaj nastavka rada i tesne saradnje sa ODIHR-om kako bi se postigao zajednički cilj, a to je još bolji, transparentniji i efikasniji izborni proces u Republici Srbiji.

Ona je dodatno podvukla da reforme ostaju ključni prioritet Srbije, s posebnim fokusom na vladavinu prava, što je od suštinskog značaja za evropski put zemlje. Članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva.

Obe strane su potvrdile posvećenost nastavku saradnje na visokom nivou, uz intenziviranje zajedničkih napora na jačanju političkog i ekonomskog partnerstva, što će doprineti dugoročnom razvoju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Ana Brnabić konferencija  Kurir televiz