TRŽIŠTE NEKRETNINA U SRBIJI BELEŽI RAST Momirović: U prvom kvartalu 2024. promet nekretnina dostigao 1,5 milijardi evra

MUST Đ.K.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je da, uprkos globalnim ekonomskim izazovima, tržište nekretnina u Srbiji beleži konstantan rast, dodajući da podaci pokazuju da je u prvom kvartalu 2024. godine promet nekretnina dostigao 1,5 milijardi evra, uz preko 29.000 realizovanih kupoprodaja na tržištu.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti, kako je ministar istakao na konferenciji „Nauči da uspeš“, zauzima prodaja stanova, čak 834 miliona evra, sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrednosti.

MUST Đ.K. 

 Momirović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ocenio da povećana potražnja za novim stambenim jedinicama nije rezultat samo interesovanja domaćih kupaca, već i sve većeg broja stranih investitora i naše dijaspore, koja ulaže u nekretnine u Srbiji.

Naveo je da u drugom tromesečju 2024. godine indeks cena stanova beleži rast od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da ovaj porast cena i umeren tromesečni rast ukazuje na stabilnost tržišta nekretnina bez značajnih fluktuacija, što predstavlja pozitivan signal za ekonomiju i buduće investitore.

MUST Đ.K. 

 Ministar Momirović je dodao da je ovaj trend dokaz da Srbija nudi sve povoljnije uslove za život i poslovanje, a svetska izložba EXPO 2027, koja će biti održana u Beogradu, biće značajan katalizator za modernizaciju i transformaciju sektora nekretnina, kao i za celokupan ekonomski i društveni razvoj Beograda i Srbije, podstičući izgradnju novih objekata, modernizaciju postojećih, što će doprineti sveukupnom ekonomskom razvoju naše zemlje.

Momirović je ocenio da očekujemo značajan rast u izgradnji novih infrastrukturnih projekata, komercijalnih i stambenih objekata, do unapređenja saobraćajne i turističke infrastrukture, što će dodatno povećati vrednost nekretnina i stimulisati potražnju.

On je istakao da možemo predvideti rast tražnje za visokokvalitetnim stambenim i poslovnim prostorima u Beogradu, ali i šire i da zbog toga ova prilika ne sme biti propuštena.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

DA LI JE SIGURNIJE ULAGATI U ZLATO ILI U NEKRETNINE? Stručnjaci izneli benefite i rizike dvaju najsigurnijih investicija  kurir televizija