"PUTIN JE PROMENIO NACIONALNU STRATEGIJU KOJA OZBILJNO PRETI ZAPADU" Bošković objašnjava: Značajna izmena u domenu nuklearnog naoružanja!

Shutterstock, Kurir Televizija, EPA Vyacheslav Prokofyevsputnikkre

Svega devet zemalja na svetu raspolaže nuklearnim oružjem, a samo dve države, SAD I Rusija, poseduju čak 90 procenata ukupnih bojevih glava, podaci su Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu.

Rusija je stavila u stanje pripravnosti lansirne sisteme koji mogu da nose nuklearno oružje. Shodno tome sasvim je logično da se zapitamo- treba li svet da strahuje od primene nuklearnog naoružanja u Ukrajini i na Bliskom istoku?

Shutterstock 

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje, odnosno ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su diskutovali o upotrebi nuklearnog naoružanja u 21. veku bili su Petar Bošković, vojni komentator i Miroslav Španović, pukovnik u penziji.

Bošković se osvrnuo na Bliski istok, ali i mogućnost potcenjivanja ili precenjivanja protivnika, ukoliko znamo da obe strane imaju ili razrađuju nuklearno naoružanje.

- Svi su jako svesni upotrebe i namere nuklearnog naoružanja, tako da ne verujem da će do toga doći, mislim da se Izrael suzdržava, bez obzira na retoriku, odnosno da mu je povučena ručna kočnica od strane Amerike. Što se tiče naftnih polja i nuklearnih postrojenja koje Iran defakto ima i koje razrađuje, a u kojoj meri su stigli to se ne zna, s' tim što Izrael krije svoje mogućnosti, a znamo da kada je Amerika tu da je to već više nego izvesno da je poseduje i da je ima. Što se tiče Rusije i Amerike to stoji, doduše, Rusija je nešto jača, tu je igra brojki. Doduše, zvanične informacije daju prednost Americi, ali nemojte da zaboravite da postoje i rezerve, to je svakako ogromna količina nuklearnog naoružanja. Interesantno je to što je Putin promenio nacionalnu strategiju, dodao je detalj koji se ne uočava odmah, a značajan je, a to je da se daje mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja čak i onim silama koje pomažu rat u Ukrajini, što je onako u zagradi jedna velika opomena Zapadnom svetu da ne pomaže u razvitku novog NATO programa.

This browser does not support the video element.

Da li bi svet trebalo da strahuje od nuklearnog naoružanja?  Kurir televizija

Španović je komentarisao retoriku Medvedeva koji je upozorio Zapad da nuklearni sukob nikome nije potreban, ali da svakom strpljenju dođe kraj:

- Nuklearni rat neće početi žestokim pretnjama, a ako bi do njega došlo, ne bi se to dogodilo najavom istog. Plašim se nečeg drugog, da će u trenucima kriznih situacija velesila, jer je njihova snaga toliko velika da moraju biti oprezni oko toga jer je nuklearni rat kraj sveta, odnosno kraj svega onoga normlanog. Mi znamo kod nas kolika su zračenja, bolesnih deca, a dobijali smo osiromašeni uranijum. Ova promena strategije i taktike Putina i njegovih ljudi je samo pokušaj da se svetu kaže ostavite nas na miru, nećemo vaše običaje, nećemo onako kako vi kažete, već da sprovodimo našu veru i duhovnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"UKRAJINA U OFANZIVU POVELA PLAĆENIKE, OVAKO MOGU DA ZAVRŠE RAT" Eksperti tvrde: Rusija znala za napad, ali Putina nisu obavestili  Kurir televizija