Da li će ove godine Nobela za književnost dobiti poznata autorka iz Kine? Ovo su glavni favoriti, a Dragan Velikić navija za jednog kolegu

Kladionice koje su izašle sa svojim favoritima kao najvećeg izdvajaju kinesku spisateljicu Can Sjue, koja trenutno ima gotovo 20 odsto šansi za pobedu. Na listi su i Džerald Marnejn (Australija), Mirča Karatersku (Rumunija), En Karson (Kanada), Ljudmila Ulicka (Rusija) i Tomas Pinčon (Amerika)

Shutterstock

Nobelova nagrada za književnost pripala je prošle godine norveškom piscu Junu Foseu, a Švedska akademija će danas saopštiti ime novog laureata.

Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia  Jun Fose

Svake godine se provlače imena poput Mišela Uelbeka i britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija. Ipak, one kladionice koje su izašle sa svojim favoritima kao najvećeg izdvajaju kinesku spisateljicu Can Sjue, koja trenutno ima gotovo 20 odsto šansi za pobedu. Na listi su i Džerald Marnejn (Australija), Mirča Karatersku (Rumunija), En Karson (Kanada), Ljudmila Ulicka (Rusija) i Tomas Pinčon (Amerika).

AP Martin Meissner  Mišel Uelbek

Dilan dobio nagradu, ali ne i Tolstoj i Orvel

Nobelova nagrada za književnost broji najveći broj kontroverzi, koje su u velikoj meri pokvarile važnu ceremoniju. Često se i potezalo pitanje ko su autori čija su dela uzimana u obzir. Kada je Švedska akademija objavila da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. američki kantautor Bob Dilan, javnost je reagovala potpuno zbunjeno: da li je Dilan uopšte pisac? Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa nazvan je i "kraljem kontroverzi" i svakako je jedan od najznačajnijih romanopisaca i esejista Latinske Amerike, a veliku senku na njegov književni uspeh bacilo je političko angažovanje. Nobelovu nagradu u oblasti književnosti dobio je 2010. godine.

Arhiva  Ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj


Ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj smatran je za jednog od najboljih pisaca koji je ikada živeo i za jednog od majstora ruske književnosti, a šuška se da Švedska akademija nikada nije dodelila nagradu Tolstoju zbog teške i neprijateljske istorije između Švedske i Rusije. Na listi onih koji nisu nagrađeni su i Džejms Džojs, Džordž Orvel, Grejem Grin i Mark Tven.

Laguna  Dragana Velikić

 Dragan Velikić kaže za Kurir da nije pratio dešavanja u vezi s Nobelovom nagradom za književnost, čiji dobitnik će danas u 12 sati saopštiti švedska akademija.

Printskceen  Bora Ćosić


- Neko iz Rumunije bi mogao da osvoji nagradu. Mogao bi to priznanje da dobije Bora Ćosić. On je format pisca i autora koji bi mogao da je nosi. Volim njegovu prozu - kaže Velikić.