MASTERKLAS PREDSEDNIKA SRBIJE Sve što se znalo o odnosima Srbije i Crne Gore, a niko dosada nije smeo da kaže - OSIM VUČIĆA!

Nemanja Nikolić

Davne 1998. godine vlada Makedonije sklopila je sporazum a Tajvanom: Skoplje će priznati nezavisnost ovog otcepljenog dela Kine, a zauzvrat će dobiti milijardu dolara. (Nezavisnost Tajvana tada je priznavao samo Vatikan.) Do 2005. godine, međutim, stiglo je samo 36 miliona dolara, a Tajvan je "otpriznat".

Ali bila je još jedna posledica: Kina je u Ujedinjenim nacijama stavila veto na odluku o slanju mirovnih snaga u Makedoniju, što u ono vreme rata na Kosovu nije bila bezazlena stvar.

Da Dragan Šolak u to vreme nije bio tek biznismen u pokušaju koji u nedostatku dokaza pravi prvi milion, nego da je imao medije kao danas, Nova bi sigurno objavila da je "Peking doživeo pomračenje".

Tako su, naime, naslovili izveštaj s jučerašnje konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnoj Gori: "Jedno pitanje o Kosovu izazvalo potpuno pomračenje Vučića"!

A reč je bila o ovome: predsednik Srbije odbio je da odgovori na pitanje novinara podgoričke televizije jer je ovaj upotrebio izraz "Republika Kosovo".

- Ne postoji nikakva Republika Kosovo, ne postoji po međunarodnom javnom pravu. Ne postoji po Povelji Ujedinjenih nacija, ne postoji po Rezoluciji 1244... Zamislite da je govorim o "Republici Gusinje" ili "Republici Pljevlja". Neću da vam govorim jer to ne postoji - rekao je Vučić potom dodajući da je Kosovo deo Srbije.

PROSTAČKO VREĐANJE

Ali ostavićemo Šolakove novinare da prostački vređaju ono što je u svim demokratskim zemljama predmet dubokog uvažavanja - funkciju predsednika države, jer se kroz nju uvažava i sama država. Od njih se ionako nije moglo očekivati da prepoznaju da je Vučićeva konferencija za novinare bila udarna vest. Predsednik Srbije je, naime, praktično održao predavanje na temu "Sve što se znalo o odnosima Srbije i Crne Gore, a niko dosada nije smeo da kaže".

On je podsetio da je 2006. godine Crna Gora izrazila želju da se odvoji od Srbije.

- Mi smo rekli "u redu je, vaša slobodna volja". Jedino što nismo očekivali da ćete samo dve godine kasnije da priznate nezavisnost Kosova - kazao je Vučić, i ukazao na nejednake standarde crnogorske politike, koja sada bezrezervno podržava Ukrajinu i odbija da prihvati otcepljenje njenih istočnih delova koje su osvojili Rusi.

- Izgleda da ste se spremili da do poslednjeg metka branite Ukrajinu, a zato Srbiji može da se uzima teritorija i opet ste vi nešto ljuti na nas - rekao je otvoreno predsednik Srbije i u istom stilu, direktno, pitao da li "srpska mafija ubija u Crnoj Gori ili je to obrnuto"?

- Da li to niko ne sme da vam kaže u lice? Kavač i Škaljari su mesta odavde, nisu beogradske mesne zajednice!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je dugo ćutao na svakodnevne napade iz Crne Gore na Srbiju i njega lično, i ovog puta razotkrio njihovu suštinu: takvim napadima političari koji su bili na vlasti u Podgorici nastoje da sačuvaju svoje pozicije. Njihova jedina politika je da kažu nešto protiv Aleksandra Vučića i oni drugu politiku nemaju.

Činjenica je da se od 2008. godine u Srbiji samo mlako reagovalo, ili ćutalo, na flagrantno kršenje međunarodnog prava Podgorice priznavanjem nezavisnosti Kosova i pre nego što su to uradile neke zemlje EU. I preko toga, političari iz Crne Gore bezočno su Srbiju optuživali za nepoštovanje prava, manjak demokratije, zavere i državne udare...

ISTINA I PRAVDA NA NAŠOJ STRANI

Zvanični Beograd nije se spuštao na taj nivo, već je strpljivo ćutao, iako su istina i pravda bili na njegovoj strani.

Vučić je juče naglasio da Srbija nikada neće rušiti Crnu Goru i da će uvek biti podrška srpskom narodu, ali da nikome neće dozvoliti da se iživljava.

- Srbija je zemlja koja samostalno donosi odluke i tako će i ostati. Ako se neko ogrešio u odnosima Srbije i Crne Gore, onda je to Crna Gora - kazao je Vučić.

On je juče bez uvijanja kazao šta misli o nožu zarivenom u leđa priznavanjem Kosova:

- Postaviću pitanje: a šta je to Srbija učinila protiv Crne Gore. Je l' Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori, je l' glasala negde da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Je l' se desilo to negde, nekada? Koliko znam nije. Da li Srbija poštuje međunarodnopravne norme, Rezoluciju UN i Povelju UN - poštuje. Je l' Crna Gora poštuje? A što ne poštuje Rezoluciju 1244? - pitao je, ali odgovor nije dobio.

I neće ga ni dobiti.

Ali predavanje koje im je Vučić održao svakako će zapamtiti.

Uostalom, to su mogli da očekuju. Na polasku u Tivat iz Nemačke, gde je razgovarao sa Olafom Šolcom, Aleksandar Vučić je kazao:

- Vidim da smo Srbija i, manje-više, ja glavni problem mnogima u Crnoj Gori. Neki koji misle da svakodnevno mogu da se iživljavaju nad Srbijom daju sebi za pravo da nam drže pridike kako se mi mešamo u njihove poslove. Dobiće odgovor na licu mesta... Dolazim i u lice ću im saopštiti sve - poručio je Vučić.
Tako je i bilo, i tako je i trebalo da bude.

Predsednik Srbije svojim je izjavama i ocenama dosadašnje odnose Srbije i Crne Gore osvetlio i stvorio uslove za njihovo popravljanje.

A pomračeni su samo oni koji žele još dublji rov između njih.

N.N.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Vučić  Kurir