KADIROV IMAO PORUKU ZA ČEČENSKE SPORTISTE: Prestanite da se sramotite! Ovo je poslednje upozorenje!

Sin predsednika Ruske republike Čečenije ljut na svoje zemljake

EPA/ MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P

Ahmat Kadirov, sin Ramzana Kadirova, imao je poruku za sportiste iz ruske Čečenske republike.

- Obraćam se predstavnicima Čečenske republike koji učestvuju u pop MMA. Vaše aktivnosti i ponašanje, u i van ringa su duboko uznemirujuće i diskredituju čast našeg naroda i veru koju sledimo - istakao je Ahmat Kadirov (18) i nastavio:

Printskrin/Instagram 

- Danas, nažalost, vidimo kako neki od vas vređaju ovo sveto nasleđe na svojim konferencijama za štampu i javnim govorima. Vaši nestašluci, bezobrazluci i neprimerene uvrede ne samo da vas ponižavaju, već i sramote ceo čečenski narod i muslimansku zajednicu u celini.

I tu se najstariji sin Ramzana Kadirova nije zadržao.

- Ovo je poslednje upozorenje. Prekinite sa svojim aktivnostima u pop MMA, jer su u suprotnosti sa našim tradicijama i vrednostima. U suprotnom, biće preduzete konkretne mere. Ne možemo više da tolerišemo takvo ponašanje - istakao je Ahmat Kadirov, koji je ministar fizičkog vaspitanja i sporta Čečenije.

Pop MMA su borbe amatera u ringu ili kavezu po pravilima sličnim profesionalnim mečevima MMA. Učesnici većinom nikada nisu imali odgovarajuću obuku u mešovitim ili bilo kojim drugim borilačkim veštinama. To su ljudi iz svakodnevnog života, električari, inženjeri, kuvari, studenti i predstavnici drugih običnih profesija koji žele da se oprobaju u ringu ili kavezu. Ove borbe postale su toliko popularne u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama poslednjih godina, da se često prenose uživo na raznim TV stanicama i društvenim mrežama.

Ponekad se organizuju mečevi između protivnika različitih kategorija i s različitim nivoom poznavanja borilačkih veština. Tako je 2020. godine organizovan meč između blogera teškog 240 kg i devojke teške 62 kilograma.

Mečevi se objavljuju na Jutjubu i obično su praćeni serijom konferencija za novinare i velikom količinom javnog grubog vređanja protivnika (trash-talks), tuča i treninga u vlastitim teretanama. Kada se ispostavilo da ovi prilozi na Jutjubu imaju milione pregleda, poznati blogeri i amaterski borci pridružili su se taboru pop-MMA.

This browser does not support the video element.

MMA borbe u Beogradu, u režiji FNC  Kurir sport