Pravoslavci i katolici bi mogli da Vaskrs slave istog dana! Ova ideja patrijarha Vartolomeja i pape Franje podelila javnost (Anketa)

Patrijarh Vartolomej i papa Franja se zalažu da već dogodine na 1.700 godina o Prvog vaseljenskog sabora i u godini kada obeležavanje Hristovog vaskrsnuća pada istog dana to postane i praksa

EPA

Pravoslavci i katolici bi od naredne godine istog dana mogli praznovati Vaskrs ukoliko zaživi zajednička ideja vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i pape Franje!

- Odvojeno proslavljanje Vaskrsa kod pravoslavaca i katolika je skandal - izjavio je patrijarh.

Nedugo potom papa je dao svoje mišljenje:

- Kako bi bilo divno kada bi godišnjica Prvog vaseljenskog sabora postala početak stalnog zajedničkog Uskrsa. Taj praznik pripada Hristu, a ne našim ljudskim kalendarima.

EPA/Alessandro di Meo, EPA/Bagus Indahono, AP/Achmad Ibrahim 

Sajt Protothema, koji se bavio ovom temom, podseća da se želja za zajedničkim obeležavanjem Vaskrsa povezuje i s jubilejom značajnim za hrišćanstvo - obeležavanjem 1.700 godina od Prvog vaseljenskog sabora. Tom prilikom će se patrijarh Vartolomej i papa Franja sastati u gradu Nikeji u Vitiniji, simbolično na istom mestu gde je održan sabor 325. godine.

Zanimljivo je da dogodine obeležavanje Vaskrsa pada istog dana za pripadnike obe crkve, pa se smatra da je to idealna prilika da ideja zaživi u praksi.

Inače, Vaskrs je hrišćanski praznik koji pada u red pokretnih i ne proslavlja se uvek na isti datum. Katolička crkva datum Uskrsa računa u odnosu na prolećnu ravnodnevicu i prvi pun mesec posle nje, dok pravoslavna crkva ovome dodaje i to da Vaskrs ne može biti pre jevrejske Pashe. Ipak, može se poklopiti, pa su, recimo, pravoslavci i katolici 2014. i 2017. godine obeležavali praznik istog dana, kao što će i 2025. godine, kad će obe crkve slaviti 20. aprila.

U nedavnom saopštenju patrijarh Vartolomej je naveo i da se jednoglasno izražava želja da "zajedničko proslavljanje Vaskrsa sledeće godine ne bude samo srećna slučajnost, već i početak uspostavljanja zajedničkog datuma za proslavljanje svake godine u skladu s pravoslavljem".

Kurir Televizija 

Verski analitičar Draško Đenović smatra da bi kao hrišćani trebalo da zajedno obeležavamo Uskrs.

Anketa

Da li se slažete da pravoslavci i katolici istog datuma obeležavaju Vaskrs?

Glasalo je 559 korisnika

- Isto mislim i za Božić. Ne ulazim u to kakva bi mogla biti krajnja odluka, niti da li bi se to određivalo po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru, s obzirom na to da znamo da Isus sigurno nije rođen ni 25. decembra ni 7. januara, kao što znamo i da nije rođen nulte godine, nego nekoliko godina ranije, odnosno pre nove ere. Mislim da je obeležavanje istog datuma važno jer proslavljamo istog Gospoda, Isus je vaskrsao jednom, a ne dva puta. Veliko je pitanje da li će pomesne pravoslavne crkvu tu ideju prihvatiti, ostaje da vidimo.

Željko Injac: Ne verujem da će SPC pristati na to

Željko Injac, verski analitičar, ne veruje da će SPC pristati na usaglašavanje praznovanja Vaskrsa, pogotovo po tradiciji zapadnih hrišćana, ne obazirući se na datum jevrejske Pashe.

- Kao što je deo pravoslavaca pristao na novi kalendar, tako očekujem da će deo pomesnih pravoslavnih crkava pristati na ovo usaglašavanje praznovanja Vaskrsa istog dana. Sledeće godine se svakako poklapa praznovanje Vaskrsa i kod pravoslavnih i kod rimokatolika. To slučajno poklapanje datuma će se iskoristiti u ideološke svrhe, koje gura Fanar. No, videćemo kako će reagovati i ostale pravoslavne crkve. Fanar se prilično upetljao u svom pokušaju da se nametne kao istočni Vatikan, što mnoge pomesne pravoslavne crkve ne odobravaju.

Kurir TV 

S druge strane, teolog Miloš Stojković se sa ovom idejom ne slaže.

- Tačno je da treba težiti jedinstvu i tome da zajedno slavimo sve praznike, ne samo Vaskrs, ali da bi se to desilo, rimokatolici, koji su napravili raskol 1054. godine, izvršili podelu na katolički zapad i pravoslavni istok, i time prekršili jedinstvo crkve, moraju se vratiti izvornim kanonima i pravilima kojih se Pravoslavna crkva nikad nije odrekla. Tek kad se to desi, možemo razgovarati o zajedničkim datumima - ističe Stojković, dodajući:

- Treba sačekati i zvaničan stav crkvenih jerarha o ovom pitanju i shodno tome se vladati, ali uveren sam da pravoslavni episkopi neće po svaku cenu stupiti tako lako u zajedničke proslave.

This browser does not support the video element.

Patrijarh Porfirije u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici  Instagram/patrijarh_porfirije