PETKOVIĆ SA AMBASADORIMA ARGENTINE, BRAZILA I MEKSIKA: Svakodnevno nasilje Prištine nad Srbima vodi ka etnički čistom Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se sa ambasadorima Argentine, Brazila i Meksika i upoznao ih sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Argentine Osvaldom Marsikom, ambasadorom Brazila Hoze Maurom Da Foneska Kosta Koutom i ambasadorom Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom i tom prilikom ih upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je u razgovoru upozorio da su svakodnevni pritisci Prištine na srpski narod na Kosovu dostigli takve razmere, da ih je nemoguće izdržati i da politički akteri u Prištini region vode putem opasne destabilizacije.

Petković je naglasio da svakodnevno institucionalno i fizičko nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima, rušenje Briselskog sporazuma i jedanaestogodišnje odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština, očigledno vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva i stvaranja etnički čistog Kosova, što je, kako se ističe, neskriveni plan Aljbina Kurtija, prenosi Kosovo Online.

Pri tome, Petković je pojasnio da je formiranje Zajednice srpskih opština i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. godine i precizirano 2015. godine, nužno zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu.

On se osvrnuo na poslednje jednostrane i protivpravne poteze Prištine - ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja, gašenje Poštanske štedionice, upad u prostorije Pošte Srbije, upad Kurtijevih specijalaca u sedišta Privremenih organa u četiri opštine na severu, u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u prostorije Pio Fonda, biroa Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, istakavši da će ti događaji imati nesagledive posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM je ukazao da se radi se o institucijama koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO i koje Srbima, ali i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica na Kosovu pružaju usluge od životnog značaja, od socijalnih davanja, preko plata i penzija, neophodnih za održanje njihove elementarne egzistencije.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90  Video plus