"ZAŠTO BISMO OSTAJALI PO STRANI KADA SE CELA EVROPA UKLJUČUJE U TRKU ZA LITIJUMOM?" Obradović tvrdi: To je centar ekonomije 21. veka

Kurir Televizija

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o predlogu Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Ova tema izazvala je veliku pažnju javnosti, a juče je sednici prisustvovala i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona je istakla da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra postati pustinja nakon eksploatacije litijuma, dok opozicioni poslanici nastavljaju da upozoravaju na moguće ekološke posledice. Pitanje koje se postavlja je - čiji glas će presuditi? Da li će to biti glas politike, javnosti ili struke?

This browser does not support the video element.

"ZAŠTO BISMO OSTAJALI PO STRANI KADA SE CELA EVROPA UKLJUČUJE U TRKU ZA LITIJUMOM?" Obradović tvrdi: To je centar ekonomije 21. veka  Kurir televizija

Gosti emisije "Puls Srbije," Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i politički analitičar Đorđe Vukadinović, diskutovali su o ovom važnom pitanju.

Darko Obradović istakao je da je dobro što građani mogu da čuju mišljenja političkih aktera po pitanju eksploatacije litijuma, ali naglasio je da nije dobro kada tehničke i strateške stvari postanu domen dnevne politike.

- Dobro je da građani čuju šta misle politički akteri koje su izabrali u parlament po pitanju ovog projekta. Međutim, nije dobro kada strateška i tehnička pitanja postanu predmet dnevne politike. Građani često slušaju političke stavove o nečemu što je, zapravo, tehničko pitanje, što je realnost u Evropi. Posebno nije dobar signal za strane investitore kada se predlažu zakoni o zabrani nečega - rekao je Obradović i dodao: 

Kurir Televizija 

- Opozicija je mogla da predloži rigoroznije standarde ili mehanizme kontrole ovakvih projekata, ali najlakše je doći i reći: 'Zabranimo nešto.' Da smo se kroz istoriju vodili zabranama, ne bismo hodali po Mesecu, ne bismo imali internet ili druge tehnološke napretke. Mislioci poput Kopernika, Bruna i Galileja suočavali su se sa zabranama kada su osporavali dogmatska mišljenja da je Zemlja ravna.

Takođe, Obradović je ukazao na činjenicu da se evropske zemlje već uključuju u industrijsku revoluciju vezanu za litijum, a da bi Srbija mogla ostati po strani ukoliko ne iskoristi svoje resurse.

- Zašto bismo mi ostajali po strani kada se cela Evropa uključuje u trku za litijumom, koji je centar ekonomije 21. veka? - zapitao se.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović saglasan je da je važno da se o ovakvim temama raspravlja u parlamentu, ali je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se ta rasprava vodi.

- Ne mislim da politika treba da donosi odluku bez slušanja struke, ali na kraju politika presuđuje. Naravno, pre nego što se donese odluka, važno je čuti različita mišljenja. Dobro je što se vodi skupštinska debata, iako nisam zadovoljan načinom na koji se ona vodi. Atmosfera u parlamentu previše često podseća na rijaliti šou, što nije dobro - rekao je Vukadinović i dodao:

Kurir Televizija 

- Međutim, važno je da se čuju argumenti, pa makar i u formi verbalnog mačevanja. Iako ovo nije akademska rasprava, parlament nije Akademija nauka, ali ne bi trebalo ni da bude vašar. Dobro je što imamo temu za raspravu, ali nije dobro kada se svako ko je protivnik projekta etiketira kao nazadnjak ili mračnjak. Ova tema je kontroverzna, a ozbiljne dileme oko eksploatacije litijuma postoje i u drugim evropskim zemljama. Litijum se uglavnom eksploatiše u velikim zemljama i pustošnim krajevima, poput Australije, Kine i Južne Amerike. Ovaj projekat, iako možda nije najvažnija tema u zemlji, postao je jedno od glavnih pitanja, i to s pravom. Oko ovog projekta se formirao širok front ljudi, ne samo politički aktivnih, već i onih koji su zabrinuti za ekologiju i svoju egzistenciju.


Obradović je u toku emisije ukazao na to da su građani dodatno zaplašeni zbog velikog broja dezinformacija koje kruže o projektu Rio Tinto.

- Postoji mnogo dezinformacija u vezi sa litijumom i projektom Jadar. Često se plasiraju apokaliptični scenariji koji plaše građane, a mediji prikazuju katastrofalne slike otvorenih kopova. U stvarnosti, radi se o podzemnom rudniku sa zatvorenim sistemom. Ministarka Đedović Handanović je ispravno rekla da projekat neće biti realizovan ako studije pokažu da bi dolina Jadra postala pustinja nakon eksploatacije litijuma. Ovaj projekat nije stvar političkog uverenja, već tehničkog mišljenja, a to mišljenje mora biti u skladu sa zakonom. Na kraju, sve zavisi od stručne procene.

Kurir Televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Stručnjaci složni: Litijum je postao političko oružje  Kurir televizija