"OVO POKAZUJE DA SE NAŠ STAV POŠTUJE" Šta potpisivanje Dubrovačke deklaracije znači za Srbiju? "Naši potezi su odraz nezavisne i vojno neutralne politike"

"To što je uspešno postignut dogovor koji je dobar po srpsku spoljnu politiku je vid diplomatske pobede"

Kurir Televizija

Pravo iz Tivta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Dubrovnik na Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, čiji je glavni cilj iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini. Suorganizator samita, uz premijera Andreja Plenkovića, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

Zelenski je rekao da će na skupu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biti reči o primeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Kurir Televizija 

Učesnici treba da usvoje zajedničku Dubrovačku deklaraciju. Sporni deo deklaracije bio je onaj u kome se tražilo uvođenje sankcija Rusiji. Predsednik je rekao da, pošto Srbija to nije htela da prihvati, tekst je izmenjen.

Na ovu temu za Kurir televiziju u emisiji "Usijanje" govorili su profesir Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, pravnik Milan Antonijević, kao i Dimitrije Milić, programski direktor "Novi treći put".

This browser does not support the video element.

Šta bi potpisivanje Dubrovačke deklaracije značilo za Srbiju?  Kurir televizija

- Bilo je predviđeno da prusustvuje Ministarstvo spoljnih poslova, ali kada je predsednik sagledao sve aspekte, odlučio je da sam prisustvuje. Mi težimo Evropskoj uniji ali su ti procesi usporeni, mi ne uvodimo sankcije Rusiji jer smo energetski i dalje vrlo zavisni. Rusija nije priznala nezavisnost Kosova, a naši potezi su odraz naše nezavisne i vojno neutralne politike - rekao je Miletić.

Milić je objasnio da se Srbiji nabacuju glasine da tajno sarađuje sa Rusijom, kao i šta to znači za spoljnu politiku:

- Jedan okvir koji se stavlja na Srbiju je da tajno sarađuje sa Rusijom, a to bi moglo da ošteti poziciju Srbije na zapadu. Ne postoji pritisak od zapadnih država kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, jer se Srbija pokazala kao konstruktivna, ali je pružila i izuzetno veliku pomoć Ukrajini - rekao je Milić.

Kurir Televizija 

- To što je uspešno postignut dogovor koji je dobar po srpsku spoljnu politiku je vid diplomatske pobede. Ovo pokazuje da se stav Srbije ceni. Posle ratnog perioda koji je Srbija imala, naše iskustvo može biti korisno Ukrajini, ali Srbija nije preuzela mere protiv Rusije - rekao je Antonijević.

Kurir Televizija 

Miletić je istakao da su mnogi pokušali da nalepe Srbiji etiketu "male Rusije", ali ona to nije i nikada neće biti, dok je o budućem odnosu Srbije i Rusije Milić rekao sledeće:

- U vlasti Vladimira Putina, Rusija će biti zahvalna. Srbija je jedna od jedinih država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, a i ruski mediji posluju u našoj državi. Ukoliko bi Srbija uvela sankcije, verovatno ne bi bilo težih posledica od strane Rusije, jer već ove godine smo počeli da uvozimo gas iz Azerbejdžana, koji čini petinu snabdevanja naše države. Samim tim, Rusija gubi monopol na našu energetiku.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo  Kurir televizija