ĐAVO POKUCAO NA VRATA AMERIKE: Uragan Milton pred Floridom, očekuje se pakao na zemlji! Tampi preti razaranje, očekuju se katastrofalne poplave (VIDEO)

Privatna Arhiva

Razorni uragan Milton stigao je do Floride!

Uragan je prethodnih sata iznad Meksičkog zaliva bio najjače, pete kategorije sa vetovima od 270 km/h.

Milton se svojim centrom premešta direktno sa Meksičkog zaliva prema zapadnoj obali Floride, a potom će preći preko centralnih predela Floride dalje na istok ka Atlantiku.

Snažne kiše i obilni pljuskovi, uz jake vetrove već se obrušavaju na zapadni i centralni deo Floride, a uragan će tokom noći zahvatiti celu državu.

Istovremeno, južni delovi Floride na udaru su tornada.

Svojim najrazornijim delom ući će iznad zapadne obale Floride, malo južnije od Tampe i to kao uragan treće kategorije sa vetrovima i do 200 km/h.

Očekuje se plimni talas od nekoliko metara, koji će ući duboko u kopno i velike površine pretovoriti u okean, a voda bi mogla biti duboka i do 10 metara.

Velika razaranja prete i Tampi, s obzirom na to da se u gradu očekuju vetrovi od 180 km/h.

Očekuje se da padne i do 400 litara kiše po kvadratnom metru, što bi uz plimni talas dovelo do nezamislivih poplava.

Strahuje se od scenarija iz avgusta 2005. godine, kada je uragan Katrina razorio Nju Orleans.

Visoke zgrade i oblakoderi u Nju Orleansu izbegli su rušenje od uraganskih vetrova, što će biti slučaj i u Tampi, ali uz velika oštećenja, naročito krovova i staklenih fasada, ali ono što se ne može izbeći su poplave.

Uragan Katrina bio je najsmrtonosniji uragan u Americi sa više od 1250 mrtvih osoba, a grad se nije oporavio ni do dan danas.

Tampi preti sličan scenario, a oni koji ne budu potražili sklonište, biće ugroženi zbog smrtonosne oluje.

Milioni su se već evakuisali iz ugroženih predela i sada se čeka udar.

U svakom slučaju Floridu u naredna 24 sata čeka katastrofalni scenraio, uz razorne poplave, uraganske vetrove i uz druge probeleme vezane za uragan.

Strahuje se da će mnogi ostati bez svojih domova, a da će milioni ostati bez struje.

Posledice uragana mogle bi se veoma dugo osećati i otklanjati.

Kada je reč o Majamiju, on će izbeći razorni deo uragana, ali ne obilne kiše i jake vetrove. Srećom, većih problema u Majamiju i na jugu kao ni na severu Floride neće biti, dok će zapadni, centralni i istočni delovi zemlje, uključujući Tampu i Orlandu biti izloženi najjačem udaru ove nemani.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: D. P.