Vraćen u Srbiju portret kralja Aleksandra Karađorđevića: Vredna slika Paje Jovanovića kao deo izložbe "Čuvajte (mi) Jugoslaviju"

Portret je karakterističan po tome što je izrađen crnom kredom na papiru, što predstavlja nesvakidašnji pristup u opusu ovog slavnog srpskog slikara. Delo dimenzija 20x15,2 cm, sa monogramom umetnika do sada se nalazilo u privatnoj kolekciji.

Lenka Mitrović

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević otvorio je izložbu "Čuvajte (mi) Jugoslaviju" upriličenu pod poroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, a na inicijativu Ministarstva kulture povodom 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića 9. oktobra 1934. u Marseju. U Muzeju Jugoslavije prvi put je tada izloženo delo jednog od najznačajnijih srpskih umetnika, Pavla Paje Jovanovića. Reč je o portretu kralja Aleksandra Karađorđevića, nastalom nakon 1920. godine, koji je Fondacija "Za srpski narod i državu" kupila na licitaciji u međunarodnoj aukcijskoj kući "Dorotheum".

Lenka Mitrović 

Portret je karakterističan po tome što je izrađen crnom kredom na papiru, što predstavlja nesvakidašnji pristup u opusu ovog slavnog srpskog slikara. Delo dimenzija 20x15,2 cm, sa monogramom umetnika do sada se nalazilo u privatnoj kolekciji.

U dogovoru sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, Fondacija "Za srpski narod i državu" je ovo umetničko delo donirala Muzeju Jugoslavije, gde će biti uvršteno u stalnu postavku.

Lenka Mitrović 

Javnost u Srbiji je premijerno mogla da vidi portret na svečanoj izložbi u Muzeju posvećenoj kralju Aleksandru Karađorđeviću, održanoj sinoć u Beogradu pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz prisustvo premijera Miloša Vučevića, ministra kulture Nikole Selakovića, prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, princa naslednika Filipa Karađorđevića kao i mnogobrojnih zvanica iz sveta kulture i umetnosti.

”Činjenica da je ovo prva izložba koji organizuje Muzej Jugoslavije, a koja je posvećena kralju Aleksandru, ovako jezgrovita nakon 1945. govori koliko njegovu ličnost do dana današnjeg, nismo bili u stanju da kao narod, društvo i država razumemo” rekao je ministar kulture Nikola Selaković.

Ministar kulture Nikola Selaković je na otvaranju izložbe istakao da su na današnji dan u Francuskoj kralja Aleksandra I Ujedinitelja pre 90 godina usmrtili fašističkih hici, ali da su na njega, naročito od 1941. pa do nedavno,ispaljivani i hici različitih ideologija, različitih politika i različtih ljudi.


„Zato želim da verujem da je ova izložba početak prvo prestanka pucanja, a onda vađenja svakog od tih kuršuma i njegove podrobne analize. Jedno je sigurno - kralja su podjednako napadali oni koji su nam rušili zajedničku zemlju, oni koji su je okupirali i oni koji su je posle rata prekrajali po svojoj volji i pravili po svom ideološkom obrazu. Činjenica da je ovo prva izložba posvećena kralju Aleksandru koju organizuje Muzej Jugoslavije govori koliko njegovu ličnost do dana današnjeg nismo bili u stanju da kao narod, kao društvo i kao država razumemo“, ukazao je Selaković.

Lenka Mitrović 

Premijer Vučević je istakao da, ako smo se o nekog vladara kao narod i kao država ogrešili u 20. vekuonda je to svakako kralj Aleksandar I Karađorđević koji je komunističkom gumicom od 1945. godine surovo bio brisan. Ukazao je da je u pokušaju pravljenja vakuma i osporavanja naše državnosti, oslobodilačkog duha i onoga što jesmo kralj Aleksandar I Karađorđević morao biti poništen i da je baš zbog toga, nakon ranijih pokušaja atentata morao da doživi to teško ubistvo, a to je ubistvo zaboravom.

"Naš zadatak je da pomirimo Srbiju, a da bismo pomirili Srbiju i da bi Srbija bila okrenuta budućnosti, moramo postaviti istorijske korene onakve kakve jesu a pre svega, da vrednujemo i cenimo ljude koji su zadužili naš narod i našu državu. Naravno, istoričar će dati krajni sud. Neka je večna slava i večna hvala Viteškom kralju, kralju ujedinitelju, kralju Aleksandru I Karađorđeviću, osvetniku Kosova, hrabrom vojskovođi i mudrom vladaru", poručio je premijer Vučević.

Pritnscreen/RTS 

Donacija portreta našoj ustanovi predstavlja još jedan korak u dugogodišnjem zalaganju Fondacije za očuvanje i promovisanje srpske kulturne baštine, s ciljem da se najvažnija umetnička dela vrate i sačuvaju u Srbiji.

Ako smo se o nekog vladara, vojskovođu i junaka kao narod, kao država, ogrešili u 20. veku, onda je to svakako, van svake sumnje kralj Aleksandar I Karađorđević. Ako je neko bio surovo brisan komunističkom gumicom, onda je to on. Ispirali su nam i udžbenike, i ne samo mozak, već dušu i srce, pokušavajući da naprave jednu rupu, jedan vakum, zbog onoga što jesmo, kako bi osporili našu državnost, duhovnost i oslobodilački duh”, zaključio je premijer Miloš Vučević.

(Kurir.rs/I.M.)

 Bobus video:

This browser does not support the video element.

ZATVORENICI SLIKARI: Mnogi nemaju ni dan škole, a pokazuju IZUZETAN talenat! Čak i majstori slikarstva daju visoke ocene  Kurir televizija