Milijarder se strogo pridržava jednog pravila kada ustane: Ukoliko ga kršite, možete dobiti Parkinsonovu bolest ili demenciju

Nova istraživanja utvrdila su da jutra bez ekrana su zdravija, ali i stimulišu rad mozga i razmišljanja. Što bi Bezos rekao u intervjuu, čine ga pametnijim. Studije podržavaju Bezosovu rutinu i preporučuju da više nas ovo počne da primenjuje.

AP/PhotoCharles Krupa

Stereotip koji neretko vezujemo za uspehe poznatih ličnosti, jeste da ustaju rano i dan započinju obavezama i "ne gube ni tren" na neke rutine koje su nama bliske. Međutim, to nije slučaj sa milijarderom i osnivačem "Amazona" Džefom Bezosom.

Naime, Džef Bezos je, kao i mnogi uspešni, govorio o svojoj uobičajenoj jutarnjoj rutini i napomenuo da nijedno jutro ne prolazi bez jednog "zlatnog" pravila. Otkrio je, što je i njegova supruga potvrdila, da svako jutro prvih sat vremena ne koriste telefon i izbegavaju bilo kakvo izlaganje ekranima.

Credit: The Hollywood JR/The Hollywood Curtain / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Umesto toga, Bezos koristi svoje jutro uživajući, tako što čita novine, ispija kafu i doručkuje sa porodicom. Kako on tvrdi, ovo mu pomaže da više uživa u trenucima i životu oko njega, van ekrana.

Kako navodi, spora jutra bez telefona, kada se lagano priprema za obaveze i dan koji je pred njim, poboljšava njegov nivo energije i sposobnosti donošenja odluka tokom celog dana - dakle, razmišljanje.

Međutim, ove njegove tvrdnje nisu prošle nezapaženo od strane naučnika, koji su i potvrdili njegove teorije. Naime, nova istraživanja utvrdila su da jutra bez ekrana su zdravija, ali i stimulišu rad mozga i razmišljanja. Što bi Bezos rekao u intervjuu, čine ga pametnijim. Studije podržavaju Bezosovu rutinu i preporučuju da više nas ovo počne da primenjuje.

Profimedia / AHMET SEL/SIPA 

- Ako biste samo jedno jutro skrolovali po telefonu u krevetu sat vremena, negativni uticaji bi bili minimalni. Ali ako to postane navika, dan za danom, mesec za mesecom, ovo ponašanje može uzeti danak - objašnjava Maris Lofler, iz programa za medicinu životnog stila Stanforda, u nedavnom blog postu programa.

Telefoni su sveprisutni deo modernog života. Ne možete im pobeći i vrlo lako možete preterati. Post sa Stanforda zaokružuje niz prilično užasnih nedavnih otkrića iz neuronauke o tome šta se dešava kada provodite previše vremena ispred ekrana. Oni uključuju i:

  1. Jedna studija pokazuje da povećanu upotrebu ekrana među odraslima može štetiti učenju, pamćenju i mentalnom zdravlju.
  2. Druga studija je pokazala da su odrasli koji su gledali televiziju pet sati ili više dnevno imali povećan rizik od razvoja bolesti povezanih sa mozgom, poput demencije ili Parkinsonove bolesti.
  3. Ipak, više studija pokazuju da odrasli koji rade dva ili više sati pred ekranom dnevno van posla imaju manji volumen sive mase u mozgu.
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Uz negativne efekte na mozak, prekomerno vreme ispred ekrana takođe je povezano sa problemima sa očima, lošim spavanjem i bolovima u leđima. Sve u svemu, to je prilično sumorna slika onoga što naša kolektivna opsesija telefonom čini našim umovima i telima.

- Pasivno vreme ispred ekrana je kao jedenje šećera, ali za vaš mozak. Dobar je "ukus" i dobijete nekada neobuzdanu potrebu za njim, ali se zapravo ne hranite. Ne dajete svom mozgu nikakvu ishranu - rezimira Lofler.

(Kurir.rs/Ona/M.F.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

GASITE KOMPJUTER ČIM ČUJETE GRMLJAVINU Profesor otkriva: Na ovim mestima ste najsigurniji u oluji, ali vaši UREĐAJI SU U OPASNOSTI  Kurir televizija