MIRA I ERIKA KAO SERENA I VENUS: Senzacija u ženskom tenisu! Rađa se novo, veliko sestrinsko rivalstvo

Turnir u kineskom gradu Vuhanu ušao u istoriju

Printskrin/Instagram

Sestre Venus i Serena Vilijams dominirale su ženskim svetskim tenisom pune dve decenije. Njihove naslednice mogle bi da postanu sestre iz Rusije Mira i Erika Andrejeva.

U kineskom gradu Vuhanu Mira (17) i Erika (20) igrale su jedna protiv druge. Ovaj meč privukao je ogromnu pažnju svetskih medija, a trijumfovala je iznenađujuće starija sestra, koja je slabije plasirana na WTA listi. Erika Andrejeva bila je bolja od favorizovane Mire sa 2:0, po setovima 6:3, 6:1.

Inače, Mira Andrejeva nalazi se na 19. mestu u svetu, dok je Erika trenutno na 70. poziciji. Ovim duelom dve Ruskinje su nadmašile sestre iz Poljske Ursulu i Agnješku Radvansku, koje su sa 18 i 19 godina igrale svoj meč 2009. godine u Dubaiju. Poljakinje su četiri puta igrale jedna protiv druge, a uspešnija je bila Agnješka koja vodi sa 3:1.

Zanimljivo, Venus i Serena Vilijams svoj prvi meč odigrale su 1998. godine na grendslemu u Australiji, kada je starija sestra slavila sa 7:6, 6:1. Posle toga, u periodu od 1998. do 2020. njih dve su odigrale ukupnu 31 međusobni meč, a više uspeha imala je mlađa Serena koja vodi u skoru sa 19:12.

Sestre Mira i Erika Andrejeva su meč počele sa osmehom, a završile ga snažnim zagrljajem preko mreže, bez reči. Ceo meč, vrlo ozbiljna u licu posmatrala je njihova majka Raisa. Otac Aleksandar nije bio prisutan, ili ga makar kamere nisu uhvatile.

- Bilo je teško za nas obe. Prvo iskustvo i srećne smo što se to dogodilo na velikom turniru. Ali nisam sigurna da smo uživali - rekla je starija Erika.

Uoči meča, 17-godišnja Mira opisala je meč sa sestrom Erikom kao "noćnu moru" - ne samo zbog psihološke dinamike, već i zbog toga što je Erika bila dobro upoznata sa njenom igrom. Iako sestre nisu igrale toliko jedna protiv druge više od pet godina, pokazalo se da se odlično poznaju na terenu.

- Istina je sve što je Mira rekla u najavi meča. U detinjstvu smo mnogo igrale jedna protiv druge. Znam šta će ona najverovatnije da odigra, ali isto tako zna i ona moje poteze - objasnila je Erika Andrejeva.

Sestre Mira i Erika Andrejevna rođene su u Krasnojarsku, ali su se kao deca preselile u Moskvu, gde su počele da treniraju tenis. Poslednjih godina žive u Kanu, u Francuskoj, gde imaju svoju bazu, kao i njihov zemljak Danil Medvedev.

This browser does not support the video element.

Navijači jedva pustili Novaka Đokovića da prođe  Kurir televizija