SRPSKA DELEGACIJA PORUČILA U VARŠAVI: Srbija je duboko privržena zaštiti i unapređenju prava i položaja nacionalnih manjina

Delegaciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog činili su državni sekretar tog ministastva dr Rejhan Kurtović i pomoćnice ministra Snežana Trkulja i Nina Mitić

MLJMPDD

Republika Srbija duboko je privržena zaštiti i unapređenju prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina. Osnove manjinske politike čini puna integracija nacionalnih manjina u društveni život, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti.

MLJMPDD 

  Ovo su juče u Varšavi, na Konferenciji o ljudskoj dimenziji, pored ostalog, poručili članovi delegacije Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, obraćajući se učesnicima 9. plenarne sesije pod nazivom „Tolerancija i nediskriminacija II“.

Delegacija Ministarstva, u sastavu državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović, pomoćnice ministra Snežana Trkulja i Nina Mitić, učestvovala je na pomenutoj sesiji koja uključuje specifične teme: prava lica koja pripadaju nacionalnim manjinama i pitanja Roma i Sinta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Republika Srbija kao višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj prema poslednjem Popisu stanovništva iz 2022. godine živi oko 13 odsto stanovnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, iz različitih religijskih i jezičkih grupa, može poslužiti kao dobar primer normativne i institucionalne prakse zaštite manjinskih prava", rekao je prof. dr Rejhan Kurtović, vođa delegacije.

MLJMPDD 

 Predstavljajući rezultate rada Ministarstva, dr Kurtović je rekao da je brojnim strateškim planskim dokumentima posebna pažnja posvećena naročito ranjivim i osetljivim manjinskim zajednicama, uz dodatan razvoj i uspostavljanje mehanizama zaštite njihovih prava ka putu potpune integracije.

U tom kontekstu, dr Kurtović je istakao da se već duži niz godina državni aparat Republike Srbije zasniva na principu inkluzivnosti koji podrazumeva da su pripadnici nacionalnih manjina zastupljeni na najvišim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, navodi se u saopštenju.

Najznačajniji partner vlastima u procesu predstavljanja, sprovođenja manjinske politike i integracije u svim društvenim strukturama pripadnika nacionalnih manjina su, stoji u saopštenju, nacionalni saveti nacionalnih manjina, kojih nakon uspešno sprovedenih izbora 2022. godine, ima ukupno 24. Podrška radu nacionalnim savetima ogleda se i u pružanju finansijske podrške iz budžeta Republike Srbije, kao i iz budžeta autonomne pokrajine, jedinica lokalne samouprave, te drugih vidova donacija i ostalih prihoda.

Dr Kurtović je podvukao da je Republika Srbija posvećena ispunjenju najviših mogućih standarda u oblasti ljudskih i manjinskih prava i uspostavila sve mehanizme praćenja, izveštavanja o sprovođenju preporuka nadležnih tela Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, OEBS-a i drugih relevantnih međunarodnih organizacija. On je dodao da Vlada Republike Srbije izražava duboku predanost procesu reformi u oblasti vladavine prava, znajući da ona predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta politike Evropske unije.

Desetodnevna konferencija o ljudskoj dimenziji u Varšavi, koja se ove godine u saradnji sa predsedavajućim OEBS-a, Maltom, održava u periodu od 30. septembra do 11. oktobra 2024. godine, posvećena je ljudskim pravima i osnovnim slobodama na području OEBS-a, kao i implikacijama aktuelnih događaja i trendova na bezbednost regiona.

Kurir.rs