OD ZVEZDE GRANDA DO ROKENROLA I GLUMACA: Ovo su potencijalni učesnici Crne Gore na Eurosongu

Nakon dve godine Crna Gora opet ima prilike da se takmiči na Evrocviziji.

Shutterstock

Selekciona komisija Javnog servisa odabrala je 16 učesnika Montesonga, čiji će pobjednik predstavljati Crnu Goru na Eurosongu 2025. u Bazelu.

Montesong je na programu 27. novembra u sportskoj dvorani “Voco” u Podgorici, na Dan Radija i Televizije Crne Gore, a na njemu će nastupiti: Boban Rajović, Milena Vučić, Isak Šabanović,Katarina Bogićević, Đurđa Petrović-Poljak, NeonoeN, Nina Žižić, bend 9, Luka Perazić i Rade Vukčević, Luka Radović, Nemanja Petrović, Tina Džankić, Verica Čuljković, bend Glumci, Anastasija Koprolčec, Dolce Hera.

Privatna Arhiva 

Rezerve su Daniel Popović, Tamara Živković i Hanibal.

U slučaju da neko od finalista odustane, rezervisti će doći u opticaj.

Printscreen 

Kao što vidimo, ponuda je šarolika.

Ima tu povratnika na domaću takmičarsku scenu, bivših predstavnika na Eurosongu (Žižić branila boje Crne Gore sa hip-hop klapom Who See), učesnika takmičenja “Zvezde Granda” (Šabanović za dlaku pobijedio prije nekoliko godina, zapažen bio i Petrović), nekih koje publika vezuje za zvuk blizak takozvanim narodnjacima (Rajović), potom i predstavnika rokenrol zvuka koji se polako sve više pojavljuje na Eurosongu (NeonoeN i 9)…

Printscreen/Zvezde Granda 

Iznenađenje su bend Glumci i violinistkinja Čuljković, kojoj će ovo biti vokalni debi, a zanimljivu kolaboraciju čine violinista Perazić i Vukčević.

Dosta se očekuje i od Vučić, koja se prošle godine uspješno vratila nakon višegodišnje pauze.

Podsjetimo, arhiva RTCG, kako je objavljeno ranije na internet portalu Javnog servisa, primila je 37 prijava.

Selekciona komisija je utvrdila da su pojedine kompozicije u suprotnosti sa pravilima konkursa, pa su tako diskvalifikovana četiri prijavljena.

“Jedan učesnik je prekršio pravilo anonimnosti objavljivanjem naziva pjesme i imena autora, dok su dvije prijave isključene zbog prekoračenja dozvoljenog trajanja kompozicije. Takođe, jedna pjesma nije ispunjavala uslov jer je bila u potpunosti na jeziku koji nije u zvaničnoj upotrebi u Crnoj Gori”, pojasnili su organizatori.

Komisija koja je odlučivala o učesnicima Montesonga bila je sastavljena od predstavnika Radija i Televizije Crne Gore i Udruženja estradnih umjetnika i izvođača:

Predstavnici RTCG:

Predsjednik Komisije: Boris Šarančić – urednik zabavnog programa TVCG
Dražen Bauković – novinar i urednik muzičkih emisija
Eva Papović – muzička urednica na TVCG
Ana Petrović – muzička urednica na RCG

Predstavnici UEUI:

Renata Perazić – muzičarka i autorka
Marija Božović – muzičarka i autorka
Natalija Pavićević – tekstopisac.

“Članovi Komisije izrazili su zadovoljstvo kvalitetom prijavljenih kompozicija, naglašavajući da je odluka bila izuzetno teška zbog visokog nivoa svih prijava”, poruka je organizatora.

Pobjednik Montesonga biraće se po evrovizijskom principu glasanja.

Biće to zajednička odluka žirija i publike (50-50).

Žiri će biti sastavljen, kako je na konferenciji za medije ranije pojasnila Vladana Vučinić, bivša predstavnica Crne Gore, a sada u ulozi umjetničke direktorice, od domaćih muzičara i onih iz inostranstva.

Pjesme finalista biće objavljene na Jutjub kanalu festivala Montesong oko deset dana prije održavanja festivala, kako bi publika imala dovoljno vremena da odluči za koga će glasati.

Crna Gora se na Eurosong vraća nakon dvogodišnje pauze.

Posljednji put predstavljala nas je Vladana 2022. u Italiji.

Kurir.rs/ Cdm

This browser does not support the video element.

Boban Rajović  Kurir