UKRAJINI STIŽU MOĆNI FRANCUSKI AVIONI! Makron stigao na obuku pilota, ali postoji jedna začkoljica... (FOTO)

AP/Christophe Ena, Stevens Tomas/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministar odbrane Francuske, Sebastien Lekornu, objavio je na platformi X detalje o planovima za prenosenje viška borbenih aviona Daso Miraž 2000 u Ukrajinu početkom 2025. godine.

Avioni se trenutno modernizuju novom opremom za elektronsko ratovanje (EW) i napade iz vazduh-zemlja u Kazou, na jugozapadu Francuske.

AP Thibault Camus 

Paralelno sa modernizacijom aviona, Francuska sprovodi ono što opisuju kao "ubrzani program obuke pilota i zemaljskog osoblja" za 26 ukrajinskih pilota i mehaničara, koji je započet u martu ove godine.

Izveštaji iz juna sugerišu da je francuski kurs prvi korak u pripremi pilota za dalju, naprednu obuku za F-16. Sada se čini verovatnim da je kurs dizajniran (ili prilagođen) za Miraže.

Francuski predsednik Emanuel Makron obišao je danas ukrajinske trupe koje se obučavaju u vojnoj bazi u istočnoj Francuskoj.

Ovo je prvi put da se Makron susreo sa nekim od 15.000 ukrajinskih vojnika koje je Francuska obučila, od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

AP Thibault Camus 

Neodređeni broj aviona sa delta krilima biće drugi zapadni borbeni avion koji će biti isporučen Kijevu nakon F-16, čiji je prvi primerak stigao u Ukrajinu ovog leta.

Predloženo je da ukupan broj Miraža i raspored isporuke budu usklađeni sa brojem Ukrajinaca koji uspešno završe francusku obuku.

Model Miraža koji će biti isporučen verovatno je starija varijanta 2000-C, koji je francuska vojska povukla iz upotrebe u junu 2022, a ne moderniji Miraže 2000-5F, koji je trenutno u upotrebi.

AP/Christophe Ena, Stevens Tomas/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Francuski predsednik Emanuel Makron je u junu obećao da će Francuska obezbediti variant Mirage 2000-5, što sugeriše da će polovnjaci Miraž 2000 koji se isporučuju Ukrajini proći prilično opsežan program modernizacije.

Francuska primarno koristi svoje Miraže avione kao presretače, koristeći kombinaciju sistema "MBDA Missile d'Interception, de Combat et d'Auto-défense" (MICA), koji nudi dva tipa bojevih glava: MICA RF, sa aktivnim radarom za navođenje, i MICA IR. Obe se mogu koristiti u kratkim borbama i borbama izvan vidnog polja (BVR). Takođe je poznato da su Miraži dodeljeni NATO misijama modifikovani kako bi omogućili korišćenje standardizovanih raketa drugih nacija, od kojih su neke posebno isporučene Ukrajini.

Izveštaji da se avioni za Ukrajinu takođe modifikuju za upotrebu municije za napade iz vazduh-zemlja mogli bi da omoguće nošenje anglo-francuskih krstarećih raketa Storm Shadow / SCALP-EG i francuskih precizno vođenih bombi AASM Hammer, koje je Pariz obećao da će isporučiti Kijevu u značajnim količinama.

Vojni portal ZonaMilitar sugeriše da je oprema za elektronsku samoodbranu koja je obećana Ukrajini verovatno "Integrated Countermeasures System" (ICMS) Mk 2. Ovaj sistem uključuje prijemnike upozorenja na radar, ometače, kao i dispensere za dimne granate i "flares", uz ekrane koji prikazuju osam najprioritetnijih pretnji za pilota. Sistem koji se montira interno obično se ugrađuje u izvoznu verziju Miraga.

Iako Miraž 2000-5 modeli nisu dorasli F-16, oni će biti više nego korisno pojačanje ukrajinskoj floti aviona, popunjavajući kapacitet između njihovog istaknutog američkog rođaka i aviona iz sovjetske ere na kojima se Ukrajina dugo oslanjala.

Kurir.rs/Kijev Post/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE" Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine  Kurir televizija