NACIONALNI DAN DAVANJA U ZNAKU MLADIH

Tanja Drobnjak, Đorđe Marković



Nacionalni dan davanja ove godine bio je posvećen organizacijama kojima su ključna tema mladi, zato što su istraživanja pokazala da su državna i filantropska ulaganja u mlade veoma niska. Ovaj, sedmi po redu, Nacionalni dan davanja, proslavljen je danas, 9. oktobra, prvi put na dve lokacije u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije u i u Parku na Topličinom vencu.

Đorđe Marković 

U velikoj sali Privredne komore Srbije obeležavanje Nacionalnog dana davanja otvorio je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić rekavši da je današnje okupljanje važno i zbog toga što je prvi put upriličen susret predstavnika biznis sektora i organizacija civilnog društva sa mladima u fokusu i da se nada da će ta vrsta komunikacije i povezivanja postati stalna praksa. Osvrnuvši se na izazove koje predstavlja današnji svet, on je dodao da „podrška i filantropski angažman kompanija može pripremiti mlade za neizvesnu budućnost i osigurati kritički, etički i pametan način upotrebe i razvoja novih tehnologija za dobrobit društva“.

Đorđe Marković 

- Samo saradnja – filantropije, poslovnog sektora, neprofitnog sektora, i države i obrazovnog sistema, može da osigura društvo u kojem će mladi biti srećni, poštovani, zaposleni i sa budućnošću, poručio je Matić na kraju svog obraćanja prisutnima.

Okupljenima se obratila i v.d. pomoćnika ministra za turizam i omladinu g-đa Ivana Antonijević koja je tom prilikom poručila da je samo ove godine Ministarstvo podržalo 192 projekta udruženja i jedinica lokalne samouprave iz cele zemlje, u ukupnom iznosu od 325 miliona dinara i da je to samo jedan deo izdvajanja države za mlade.

- Kontinuirano radimo na stvaranju uslova u kojima će mladi moći da uče, rade i napreduju, kako bi ostvarili svoje pune potencijale. Da bismo u tome uspeli, neophodna je saradnja svih aktera iz javnog, korporativnog i civilnog sektora. Ministarstvo podstiče intersektorsku i interresornu saradnju, a ovakvi događaji, poput Nacionalnog dana davanja posvećenog mladima, dragocena su prilika za čvršće povezivanje, koje će sigurno doprineti unapređenju kvaliteta života mladih u Srbiji, dodala je još Ivana Antonijević.

Nakon uvodnih govora, sada već tradicionalna priznanja i svedočanstva dobrote dodeljena su istaknutim organizacijama, kompanijama, medijima i pojedincima. Veliko „Priznanje dobrote“ uručeno je Aleksandru i Miodragu Kostuću za celokupan doprinos kulturi davanja, i nakon renoviranja i doniranja čitave opremljene zgrade naučnim fakultetima Beogradskog univerziteta. Ostala „Priznanja dobrote“ dobili su dr Slavica Plavšić, Jovan Mitrović, Aleksandar Savin, Bojan Marković, Ivan Đolić, Miloš Petrović, zatim Sandra Mandić za emisiju „Male velike priče“ Insajder TV, kao i Branko Stanković za emisiju „Kvadratura kruga“. Među organizacijama i kompanijama, „Priznanja dobrote“ dobili su dm drogerie markt d.o.o, Trag fondacija, Fondacija Ana i Vlade Divac, kao i Intesa Fondacija filantropska organizacija.

Pre dodele priznanja, organizacije učesnice ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana davanja predstavile su pristunim predstavnicima biznis sektora svoje aktivnosti i buduće planove vezane za mlade. Tom prilikom uručena su im i „Svedočanstva dobrote“ za „sve ideje, akcije, ohrabrenje i dobra dela“. Među njima su bili Krovna organizacija mladih Srbije, Alternativni centar za devojke, SOS dečja sela, Asocijacija DUGA, Centar za integraciju mladih, NURDOR, Džedajski pokret, IRIDA, Centar za nestalu i zlostavljanu decu, ADRA, Forum mladih sa invaliditetom, Generator, Music Art Project, Cepora, Svetionik, LiceUlice, Unija srednjoškolaca Srbije, Centar za socijalnu integraciju dece i mladih Zvezda, udruženja Okular, Fileo, Roditelj, Naš svet, naša pravila, kao i Fondacija Jedro. Mediji kojima je uručeno „Svedočanstvo dobrote“ su Radio-televizija Srbije, Insajder TV, K1 televizija, Euronews Srbija, Tanjug i WMG fondacija, dok su za dugoročnu podršku organizacijama za mlade ove nagrade zaslužili i Kompanija OutSystems, Sonja Dakić, Uniprogres d.o.o, MOBA Botanical Skincare, Crna Ovca i Kompanija EXLRT.

Tanja Drobnjak 

U Parku na Topličinom Vencu tokom celog dana održan je Festival filantropije, osmišljen kao jedinstveni sajam na kojem je 25 organizacija civilnog društva predstavilo svoj rad brojnim zainteresovanim građanima. Festival je bio zaokružen odličnim muzičkim programom u kom su učestvovali hor "Muzika nade", "Trumpet Girls", Kralj Čačka i predstavnici članova „Benda 55“. Kako bi se tokom dana prikupilo što više donacija, posetioci Festivala mogli su da učestvuju u aktivnostima organizacija tokom same manifestacije, doniraju im sredstva ili pomognu rad organizacija kupovinom majica, šolja, sitnica. Organizovana je i posebna Zona zabave u kojoj su posetioci mogli da učestvuju u izazovima i „izađu na crtu“ poznatim ličnostima u nekoj od laganih sportskih aktivnosti poput stonog tenisa ili basketa 1 na 1.

Tanja Drobnjak 

Posebnu pažnju posetilaca Festivala filantropije privukao je izložen Porsche “Sally Carrera 996”, restauriran kolekcionarski primerak, najpribližnija verzija automobila Sally iz Pixarovog crtanog filma "Cars" (2006). Ovo prvo pojavljivanje Sali u javnosti obeležilo je početak kampanje za aukcijsku prodaju ovog automobila koja će se završiti u decembru, dok će sav dobijen prihod biti doniran fondaciji SOS dečja sela Srbije.

Srpski filantropski forum, kao organizacija koja okuplja fondacije, kompanije, organizacije civilnog društva, donatore, pojedince i filantrope, ustanovila je 2018. godine Nacionalni dan davanja kao dan kad se obeležavaju i slave filantropija, solidarnost i kultura davanja. Nacionalni dan davanja slavi se 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa.

Dobrota se piše srcem.


Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i Festival filantropije realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

Promo