UREDNICA KURIRA OTKRIVA ŠTA SE KRIJE IZA FOTOGRAFIJE VUČIĆA, ZELENSKOG I PLENKOVIĆA: Ova slika potvrđuje ko se pita za ključne odluke u regionu

Kurir Televizija

Učesnici samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa održanog u Dubrovniku raspravljali su o važnim pitanjima, uključujući osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, evrointegracijama i mirovnom planu predsednika Zelenskog. Iako je jedan od ključnih predloga bio uvođenje obaveznih sankcija Rusiji, ta tačka nije našla mesto u konačnoj verziji deklaracije. 

Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastavila je da balansira između principijelnih stavova i pragmatične politike.

This browser does not support the video element.

Novinarka Kurira otkriva šta se krije iza ključne fotografije Vučića, Zelenskog i Plenkovića  Kurir televizija

Milica Crnogorac, urednica političke rubrike Kurira, istakla je značaj Vučićevog prisustva na samitu u Dubrovniku.

- Iako je prvobitni fokus medija bio na predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, dolazak predsednika Vučića preusmerio je pažnju na Srbiju. Slika govori više od reči. Na zajedničkoj fotografiji Vučića, Zelenskog i Plenkovića, koju možemo videti u novom broju Kurira, deluje kao da je Vučić domaćin, a njih dvojica gosti. Ova slika potvrđuje da se Srbija pita za sve ključne odluke koje se donose u regionu - izjavila je Crnogorac, dodajući da Vučić nije igrao nikakve političke igre, već je čekao na dogovor o spornoj tački vezanoj za sankcije Rusiji, koja je na kraju uklonjena.

Kurir Televizija 

Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku, ukazao je da je Srbija potpisivanjem deklaracije stala uz većinu razvijenih zapadnih zemalja.

- Srbija se svrstala uz zemlje zapadnog sveta, podržavši teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, ali i osudila rusku agresiju. Time smo stali uz većinu razvijenog sveta, što je dobro za nas. Što se tiče narativa o 'sedenju na dve stolice', to pitanje često dolazi zbog javnog mnjenja u Srbiji, koje je tradicionalno rusofilsko. Ne možemo sada donositi odluke koje bi izazvale ozbiljne potrese, jer bi to moglo biti opasno i za vlast i za državu. Ipak, Srbija je već integrisana u zapadni sistem. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mi smo postali deo evropskog tržišta. Ekonomija Srbije je uveliko vezana za Evropsku uniju, a vojno sarađujemo i sa NATO-paktom. Sankcije Rusiji su više političko pitanje koje trenutno nije toliko ključno - rekao je Đokić.

Kurir Televizija 


Ivan Miletić, ekspert za odbranu i bezbednost, ocenio je da Srbija vodi suverenu i neutralnu politiku, što potvrđuje i njen status na međunarodnoj sceni.

- Pitanje 'sedanja na dve stolice' često se postavlja, ali Srbija vodi politiku koja je u skladu sa njenim nacionalnim interesima - rekao je Miletić. On je ukazao na važnost pozicije Srbije kao zemlje koja održava stabilnost u regionu i omogućava poslovne operacije mnogim međunarodnim kompanijama.

- Ne vidim da će se pritisci pojačati. Naprotiv, posete svetskih lidera, od kineskog i francuskog predsednika, pa sve do turskog lidera, pokazuju da svet prihvata našu poziciju. Srbija je postala platforma za različite strane investicije, posebno nakon što su mnoge kompanije iz Rusije premestile svoje operacije u Beograd. To je rezultat naše politike neutralnosti, ali i dobrog kreditnog rejtinga - istakao je Miletić. 

Kurir Televizija 


Dr Rajko Petrović, politikolog, istakao je da je prisustvo Srbije na samitu bilo od vitalnog značaja.

- Bolje je biti direktno prisutan na takvim formatima nego biti izolovan. Srbija nije menjala svoj stav po pitanju ukrajinske krize, pokazala je doslednost i principijelnost - rekao je Petrović.

On je dodao da je pitanje sankcija Rusiji više simboličko nego suštinsko, jer Srbija već glasa za sve rezolucije u okviru Ujedinjenih nacija koje podržavaju Ukrajinu.

- Pitanje sankcija je više populističke prirode. Srbija se dosledno drži svojih principa, a njeno prisustvo na samitu pokazuje političku ozbiljnost - zaključio je Petrović.

Kurir Televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"DA LI ĆE PREDSEDNIK SRBIJE PRISUSTVOVATI NA SAMITU BRIKSA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA!" Analitičar: Jedna okolnost bi bila otežavajuća  kurir televizija