Oprez onima koji posao traže na LinkedInu i X mreži: Lažni poslodavci novim malverom inficiraju računare

Nova verzija malvera BeaverTail koristi se za napade na ljude koji traže posao u tehnološkoj industriji.

Shutterstock

Napad, koji su otkrili istraživači iz Unit 42 kompanije Palo Alto Networks, i koji je deo kampanje CL-STA-240 Contagious Interview, počinje na platformama kao što su LinkedIn i X (bivši Twitter), a napadači se žrtvama predstavljaju kao poslodavci.

Kampanja je prvi put primećena u novembru 2023. godine, i od tada je evoluirala, a pojavile su se i nove verzije malvera.

Shutterstock 

Istraživači iz Unit 42 otkrili su novi malver, downloader, BeaverTail, koji omogućava napadačima da ga koriste i na macOS i na Windows sistemima. Pored toga, ažuriran je i kod backdoora InvisibleFerret, koji omogućava dalju kontrolu zaraženih uređaja.

Malver BeaverTail se distribuira preko fajlova maskiranih u legitimne aplikacije, kao što su MiroTalk i FreeConference. Tako se žrtve obmanjuju da instaliraju malver.

Shutterstock 

Kada inficira sistem, BeaverTail radi u pozadini, kradući osetljive podatke kao što su lozinke iz pretraživača i informacije o novčaniku za kriptovalute. BeaverTail sada cilja 13 različitih ekstenzija novčanika za kriptovalute, a prethodna verzija je ciljala samo devet.

Napad se završava isporukom InvisibleFerret backdoora, koji se koristi za keylogging, eksfiltraciju fajlova, pa čak i preuzimanje softvera za daljinsko upravljanje kao što je AnyDesk.

Shutterstock 

„Važan rizik koji ova kampanja predstavlja je potencijalna infiltracija kompanija koje zapošljavaju one koji traže posao. Uspešna infekcija mogla bi da rezultira prikupljanjem i eksfiltracijom osetljivih informacija“, upozorava Unit 42.

Kompanija je takođe rekla da razvoj koda malvera ukazuje na to da napadači, za koje se veruje da su iz Severne Koreje i da su vođeni finansijskim motivima, aktivno usavršavaju svoje metode između novih talasa napada.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic