Za jedan dan padne kiše kao u Beogradu za pola godine! Todorović o razornoj snazi uragana: "Čovek može samo da beži" - Otkrio i da li Evropu čeka haos

Kurir Televizija/EPA Cristobal Herrera Ulashkevich/Printscreen/Windy

Uragan "Milton", poznat kao oluja veka, stigao je na Floridu i doneo sa sobom razornu moć. Meteorolog amater Nedeljko Todorović govorio je o uzrocima promene klime i nastanku razarajućih uragana, komentarišući upravo ovu razorne oluju.

- Uragan Helena prošao je severnim delovima Floride, gde je zabeleženo nekoliko stotina žrtava, iako broj još nije utvrđen. Najveća opasnost od Helene predstavljale su padavine. U jednom danu padne toliko kiše koliko u Beogradu padne za pola godine - kaže Nedeljko i naglašava da je Milton jači od Helene.

Kako je objasnio, "Milton" nema toliko padavina, ali će imati neke druge posledice.

- Na zapadnoj obali Floride očekuje se najizraženiji poplavni talas, koji može da dostigne visinu od nekoliko metara, možda čak i do četiri metra, što je kao mali cunami - dodaje on.

Čovek nemoćan pred uraganom, treba samo da beži 

Torodović ističe da su ovi fenomeni neumoljiva sila prirode i da čovek ne može da utiče na njih.

- Jedan tropski ciklon ima energiju stvaranja i potrošnje kapljica, a njegova snaga nadmašuje sve izvore energije koje čovek poseduje. Čovek tu nema šta da traži, već samo da beži. Zbog toga imamo evakuacije u Americi čovek je tu nemoćan - priča on.

Kirk i Lesli se približavaju Evropi, ali Todorović napominje da trenutno nema opasnosti.

- Kirk slabi. To je tropski ciklon koji se kreće ka Evropi, ali verujem da će oslabiti. Očekuju se jače kiše i vetrovi, ali neće biti uragana - ohrabruje on.

Miholjsko leto u Srbiji

Meteorolog amater se osvrnuo i na temperature u našoj zemlji.

- Miholjsko leto podrazumeva duži period toplog i stabilnog vremena, uz uticaj polja visokog pritiska, ali postoje određeni kriterijumi. Temperatura mora biti iznad proseka za dva stepena i trajati najmanje tri dana. Jedan dan toplote ne znači Miholjsko leto. Ove godine, iako je bilo toplih dana, oni su brzo prekidani zahlađenjem i kišom, pa to ne možemo da nazovemo Miholjskim letom. Očekujemo pad temperature sutra i sledeće sedmice, a maksimalne temperature biće ispod 20 stepeni - zaključio je Todorović u emisiji "Uranak".

(Kurir.rs/Blic/K1/Preneo: Đ. M.)