POSETA ERDOGANA: Veliki politički, ali i ekonomski značaj za Srbiju

Ovo je prilika da se razgovara i o određenim spornim pitanjima između Srbije i Turske, a to je naoružavanje Albanaca na KiM, kaže Srđan Graovac

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče je stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, a tokom današnjeg dana imaće niz sastanaka, prvenstveno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a najavljeno je i potpisivanje sporazuma dve zemlje, kao i prisustvovanje biznis-forumu. Sve ovo je, kako iz političkog tako i ekonomskog ugla, izuzetno značajno za našu zemlju, ocena je sagovornika Kurira.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav 

Naime, nakon ceremonije svečanog dočeka ispred Palate Srbija biće održan sastanak Vučića i Erdogana, posle čega će uslediti četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske, predvođena dvojicom predsednika. Potom će biti potpisani sporazumi između dve zemlje (prim. aut. - još uvek nije poznato kakvi), a nakon toga će Vučić i Erdogan prisustvovati biznis-forumu.

Kako za Kurir ocenjuje politički analitičar Srđan Graovac, nema sumnje da je ovo veoma važna poseta za našu zemlju jer, kako ističe, Turska je i geopolitički i geostrateški, ali i ekonomski veoma važna zemlja.

Foto: Gradske info 

"Turska ima 85 miliona stanovnika i veoma je važno da to tržište bude otvoreno za našu robu, te da produbljujemo nadalje ekonomsku saradnju, koja je sve veća. Turska je, naime, znatno povećala svoje investicije na prostoru Srbije, što takođe ne treba potceniti, jer kad generalno pogledamo ovaj deo Balkana, jasno je da smo mi u ekonomskom smislu i najvažniji partner, tako da kad govorimo o tome u ekonomskom smislu, nema sumnje da s Turskom treba produbljivati tu saradnju i da će ova poseta biti i u službi toga da se ta ekonomska saradnja intenzivno ne samo nastavi već i poboljša", ističe Graovac.

Otvorio džamiju u Tirani

Turski predsednik juče je tokom posete Tirani otvorio veliku džamiju koju je platila Turska i zaključio sporazume o saradnji s tom državom kandidatom za prijem u EU. Između dve članice NATO takođe postoji i vojna saradnja.

Naime, Tirana je ove godine dobila prve bespilotne letelice "bajraktar TB2" kupljene od Turske.

S druge strane, kako dodaje, i politički je veoma važan događaj.

"Turska je svakako izrasla u jednu regionalnu silu, a predsednik Erdogan ima značajan autoritet u međunarodnim odnosima. On je neko ko je uvažen i na Istoku i na Zapadu i naravno da je njegov dolazak veoma bitan, između ostalog i zbog toga što će to biti prilika da se razgovara i o određenim spornim pitanjima koja postoje između Srbije i Turske, a to je pitanje naoružavanja Albanaca na KiM, ali isto tako je i prilika da se razgovara i da se produbljuje saradnja oko političkih pitanja gde postoji saglasnost i gde može dalje da se nastavi saradnja", konstatovao je Graovac.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kakav značaj poseta Erdogana ima za Srbiju?  Kurir televizija