"SMOTRA GLJIVA U BANJSKOM PARKU" Banja Koviljača prestonica ove biljke koja je poznata kao hrana, lek i kozmetika (FOTO)

Kurir.rs/T. Ilić

Centar ljubitelja gljiva kao domaćin 27. "Izložbe gljiva" u organizaciji Gljivarskog društva "Ljubomir Vuksanović Barle" iz Banje Koviljače ponovo će, tradicionalno, drugog oktobarskog vikenda biti čuvena "Kraljevska banja". U banjskom parku posetioce osim izložbe, koja je odlična prilika da se što više ljudi upozna sa bogatstvom sveta gljiva, čeka i bogat zabavni program za sve generacije.

Manifestacija je danas najavljena u prostorijama Turističke organizacije grada Loznice čija direktorka Snežana Perić je ocenila da je ta izložba "sigurno jedna od najboljih u zemlji", a da se zajednički potrude da to bude nezaboravan dan, prepun različitih pratećih programa.

Prema rečima predsednice društva gljivara Dragice Zarić, ove godine učešće je za sada prijavilo četrnaest gljivarskih udruženja iz zemlje i regiona, a manifestacija počinje sutra okupljanjem gljivara koji će u subotu izaći na teren. Gljive će biti sakupljane na području Gučeva, Cera, Tršića, Radaljske banje, Manastirskih šuma, Miškovca i možda Zajače, a posle determinisanja prikazane na nedeljnoj izložbi.

- Gljive nisu samo hrana, nego i lek, kozmetika, mnogo toga, a ovaj kraj veoma je bogat njima i na našim izložbama, bez obzira na to da li je godina sušna, ili nije, uvek bude veliki broj nađenih i izloženih vrsta. Društvo je osnovano pre gotovo tri decenije, posle trovanja gljivama sa četiri smrtna slučaja, kako bismo stanovništvo upoznali sa dobrim, ali i opasnim stranama gljivarstva. Od tada nije bilo takvih tragičnih događaja, a nama je cilj da saznanja o svetu gljiva prenesemo na mlade generacije. Od Grada Loznice dobili smo prostorije i za učenike osnovnih škola osnovaćemo školicu gljivarstva – kazala je ona navodeći da su članovi ovoga društva uvek na raspolaganju građanima za sva pitanja o svetu gljiva.

Prošle godine, koja nije bila posebno dobra, nađeno je skoro 150 vrsta gljiva, a i na ovoj izložbi posetioce čeka čuveni gljivaš, koji odavno važi za najbolji na području nekadašnje Jugoslavije. Inače, u nedelju u banjskom parku od 10 do 18 časova traje etno-bazar, posetioce čeka šetnja stazama srpskih kraljeva, animatori, smotra folklora i još mnogo toga.

Gljivarsko društvo "Ljubomir Vuksanović Barle" član je Mikološkog saveza Srbije, a Koviljača ovakve izložbe organizuje od 1997. i mesto je u čijem centru se od pre osamnaest godina nalazi jedinstveni spomenik gljivi.

Kurir.rs/T. Ilić