PREVENTIVA U PRVOM PLANU! U Kruševcu održana javna tribina povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke (FOTO)

Grad Kruševac

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke – meseca oktobra, Savet za rodnu ravnopravnost grada Kruševca i Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine grada, organizovali su tribinu o prevenciji karcinoma dojke i mentalnom zdravlju.

Gosti predavači bili su: dr Rada Joksimović Zmejkovski – specijalista radiologije i dr Biljana Tutulić – specijalista ginekologije i akušerstva. Tribini je predsedavala predsednica Skupštine i Saveta za rodnu ravnopravnost dr Dragana Barišić.

- Savet i Komisija za rodnu ravnopravnost pridružuju se obeležavanju Međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, sagledavajući pre svega zastupljenost ove bolesti kod žena, nažalost, često sa smrtnim ishodom. Iz tog razloga, veoma je bitna informisanost ženske populacije o svim aspektima koji prate karcinom. Učestvovaćemo i u obeležavanju kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Ovakve zdravstvene tribine se odvijaju periodično, kako bi se građanke podsetile na značaj prevencije, a poseban akcenat se daje ženama na ruralnom području i njihovom maksimalnom uključivanju u sistem primarne zdravstvene zaštite. istakla je gosspođa Barišić.

"Edukacija žena je veoma bitna"

Prema rečima specijaliste radiologije dr Rade Joksimović Zmejkovski, edukacija žena je veoma bitna i da Dom zdravlja, kao ustanova prevencije i primarnog vida zdravstvene zaštite, nastoji da privuče što veći broj pripadnica lepšeg pola, kako bi se odazvale na sistematske preglede i skrininge.

Ambulanta "14.oktobar" opremljena je najsavremenijim medicinskim aparatima, tako da je lekarima omogućeno da dijagnostikuju karcinom u najranijoj fazi.

Dr Biljana Tutulić, specijalista ginekologije i akušerstva, je održala predavanje o ovoj specijalističkoj temi i naglasila da su preventiva i rano otkrivanje bolesti najvažniji činioci koji utiču na tok lečenja,. Ona je potvrdila da je najbitnije podići svest o značaju redovnih kontrolnih pregleda kako bi se povećale šanse za uspešan ishod lečenja i nakon bolesti – što kvalitetniji način života.

Javnoj tribini prisustvovale su članice Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost, odbornice, zaposlene žene u Gradskoj upravi i drugim preduzećima i ustanovama.

Kurir.rs/Ž. Milenković