BRITANAC RUŠI VERSTAPENA: Štajner veruje da je Noris favorit za šampionsku titulu u Formuli 1

Štajner veruje da je Noris favorit za šampionsku titulu u Formuli 1

Federico Basile/IPA Sport / ipa- / PA Images / Profimedia

Bivši direktor ekipe Has Ginter Štajner ocenio je da je vozač Meklarena Lando Noris favorit za osvajanje šampionske titule u Formuli 1 i da je u boljoj poziciji od Maksa Verstapena iz Red Bula, koji je prvi u generalnom plasmanu.Verstapen ima 52 boda više od Norisa u šampionatu, ali nije pobedio od juna i trke u Španiji, dok je Noris ostvario dve pobede u poslednje četiri trke.

"Mislim da je Lando u boljoj poziciji, 60:40. Landu je potrebna mala pomoć Ferarija. Ako uspeju da budu između Meklarena i Red Bula, ukrašće nekoliko bodova Red Bulu. Mislim da bi se Landu dopalo da to Ferari uradi", rekao je Štajner, preneo je Skaj.

Red Bul i Verstapen su dobro počeli sezonu i imali su veliku prednost, ali ih je posle dobrih rezultata Meklaren pretekao, pa britanska ekipa ima 41 bod prednosti u šampionatu konstruktora, šest trka pre kraja.

"Sada više nije lako Red Bulu, tu je pritisak. Da li će osvojiti titulu ove godine? Ne verujem. Mislim da će je Meklaren osvojiti", naveo je Štajner, koji sada radi kao specijalni stručni konsultant na nemačkoj televiziji.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) kaznila je Verstapena društveno korisnim radom, pošto je opsovao tokom komunikacije sa ekipom putem radija, a Štajner je podržao trostrukog uzastopnog svetskog šampiona.

"Da li je to ispravno? Ne. Da li je pogrešno? Ne. On je opisao šta misli o svom bolidu i iskoristio je reč na J. Mislim da je kazna prestroga i započela je veliku kontroverzu, koja je mogla da se reši mnogo bolje, razgovorom sa vozačima", ocenio je Štajner.

On je krajem prošle godine napustio Has, posle telefonskog razgovora sa vlasnikom Džinom Hasom, a ekipu od tada predvodi Ajao Komacu. Američka ekipa je sedma u šampionatu sa 31 bodom.

Njegov odlazak posle decenije rada u Hasu bio je iznenađenje u zajednici Formule 1. Priznao je da su se odnosi sa vlasnkom pogoršali i da je bio sve više frustriran zbog nedostatka investicija.

"Nisam mogao da vidim kuda ekipa ide, gde je Džin želeo da ide i to me je frustriralo. Pokušavate da pronađete najbolje ljude u motosportu. Ostalih devet ekipa su dobro postavljene, imaju dobre ljude, dobre finansije, sve je na pravom mestu. Morate da budete sa njima, ne možete da radite na drugi način. Naravno, da sam na sve odgovorio sa - da, i dalje bih bio tamo, nesrećan. Otišao sam, ali sam srećan", naveo je on.

Štajner nije odbacio mogućnost povratka u Formulu 1.

"Mislim da niste videli sve. Ne znam u kojoj ulozi, ali ako se pojavi prava prilika, vratiću se. Ali ako se ona ne pojavi, prilično sam zadovoljan i ovako", naveo je Štajner.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 20. oktobra trkom za Veliku nagradu SAD u Ostinu, u Teksasu.

Kurir sport