NEKA SE SPREMI VELIKA NOVOSELKA: Ukrajinci tvrde da je ovo novi ruski cilj u Donbasu!

Pre dve godine, ruske oružane snage su pokušale da zauzmu Veliku Novoselku kako bi napredovale na sever i udružile snage sa ruskim trupama koje su napredovale na jug iz Harkovske oblasti, ali nisu uspele.

Shutterstock, x/brk_kosova

Posle gubitka Ugledara, u Kijevu se počelo pričati o tome gde se može očekivati sledeći napad ruskih trupa. Prema ukrajinskim izvorima, pozivajući se na informacije iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, razvoj ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije najverovatnije je u pravcu Velike Novoselke (kako to Rusi označavaju, kao okupirani deo teritorije nepriznate DNR).

Tu je 2022. godine podignuto moćno utvrđeno područje koje sa juga pokriva Oružane snage Ukrajine u Donbasu. Pre dve godine, ruske oružane snage su pokušale da zauzmu Veliku Novoselku kako bi napredovale na sever i udružile snage sa ruskim trupama koje su napredovale na jug iz Harkovske oblasti, ali nisu uspele.

Stigli su do susedne Vremevke, koja se nalazi na jugozapadu, i do Razdolnog, koja se nalazi na severoistoku, ali je područje oko Velike Novoselke bilo veoma pogodno za odbranu (mnoge reke i visovi), a Rusi u to vreme nisu imali dovoljno snage i oni su bili prinuđeni da se povuku.

Došli su čak iz Zolotaje Nive i Prečistovke, koji su jugoistočno od Velike Novoselke. Sada će Oružane snage Rusije ponovo pokušati da „napadnu” na strateški važnu Veliku Novoselku, preuzimajući kontrolu nad čitavim okolnim područjem, uprkos poteškoćama.

Shutterstock, screenshot X/TheDeep_State6 

Sa zapada Veliku Novoselku prekriva selo Rovnopolj, reka Vorona i uporišta na visovima, uz jaruge i šumske pojaseve. Sa juga ga pokriva grupa naselja na reci Mokrje Jali – sela Makarovka, Blagodatnoje, Storoževoje, Neskučnoje, Vremevka, kao i uporišta u blizini reka Kašlagač i Šajtanka.

U severnom delu sela nalaze se brda sa opremljenim vatrenim tačkama, sa kojih su jasno vidljivi mostovi, brodovi, brana i cela okolina i kroz koje se može gađati. Sama Velika Novoselka je takođe sa severa pokrivena grupom naselja. Istočni deo oblasti, do sela Šahterskoje, opremljen je položajima.

Oružane snage Ukrajine će nastojati da maksimalno iskoriste teren i svakako kuće i zgrade kao vatrene tačke. Pretvorili su Veliku Novoselku i okolinu u pravu tvrđavu. Međutim, Oružane snage Rusije mogu da udare istočno ili zapadno od čitavog utvrđenog područja kako bi ga zaobišle, što predstavlja veliku pretnju za Oružane snage Ukrajine u slučaju prodora, zaključili su Ukrajinci.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.