RUSKA ODMAZDA! Američki obaveštajci upozoravaju: Moskva će izvoditi SABOTAŽE po Evropi ako bude udara na njenoj teritoriji

Mogući kontraudari ruske strane uključuju intenziviranje aktivnosti u Evropi, što bi moglo podrazumevati sabotaže i napade na vojne baze.

Shutterstock

Američki obaveštajci ukazuju na potencijalne posledice ako Vašington odobri Kijevu upotrebu dalekometnog oružja za napade duboko u teritoriji Ruske Federacije. Strateški analizirajući situaciju, oni veruju da bi takav korak mogao izazvati značajan i neposredan odgovor Moskve.

On bi mogao biti usmeren protiv Sjedinjenih Država i njenih saveznika.

Mogući kontraudari ruske strane uključuju intenziviranje aktivnosti u Evropi, što bi moglo podrazumevati sabotaže i napade na vojne baze.

Ove procene, kako navodi Njujork tajms, bazirane su na informacijama iz obaveštajnih krugova. Ne treba zaboraviti da su se veliki požari dešavali tokom ove godine u nekoliko pogona i skladišta u zemljama koje su NATO članice. Mnogi komentatori su požurili sa zaključkom da su ti požari ustvari sabotaže, i kao takvi delo ruske službe.

Shutterstock 

Pored toga, obaveštajci izražavaju rezerve u vezi sa efikasnošću pružanja takvih ovlašćenja Ukrajini. Trenutno, Kijev raspolaže ograničenim brojem zapadnog naoružanja dugog dometa, a do danas nije prijavljena nijedna nova isporuka. Sve to dodatno komplikuje ovu složenu geopolitičku situaciju.

Manje zemlje, Baltičke zemlje, nova članica NATO – Finska, kao i Velika Britanija zdušno podržavaju ideju da se Ukrajini da dozvola za ovakav korak. Krim je ranije gađan raketama Strom Shadow. Tu su i francuske rakete SCALP.

Printscreen YouTube  Raketa ATACMS

U punom diplomatskom zamahu da se donese takva odluka, dok se partneri Ukrajine još dogovaraju oko zajedničkog stava po tom pitanju, Rusija je izašla sa novom nuklearnom doktrinom.

On je daleko delotvornija nego sabotaže. Na inicijativu aktuelnog predsednika Bajdena, američka vojska bi mogla da obezbedi više ATACMS raketa za Ukrajinu.

Međutim, tu se SAD suočava sa jednim problemom. Zvaničnici ističu da američka vojska sama ima ograničene zalihe ovih raketa i da mora da održi rezerve za svoje potencijalne vojne potrebe.

Kurir.rs/Njujork tajms/TV Front/Preneo: P: P.