Obuka jedinica vojne policije i ABHO za učešće u mirovnim operacijama: Sveobuhvatne pripreme i kompleksna obuka za dostizanje zahtevanog nivoa osposobljenosti

Deklarisani vodovi trenutno realizuju poslednje pripreme pred izvođenje vežbe

Ministarstvo odbrane

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ u toku je taktičko uvežbavanje u okviru priprema za vežbu evaluacije “Štit-07”, jedinica vojne policije i atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije, opredeljenih za učešće u multinacionalnim operacijama prema programu „Koncept operativnih sposobnosti“.

Pripadnici ovih jedinica iz sastava Kopnene vojske prolaze sveobuhvatne pripreme i kompleksnu obuku kako bi dostigli zahtevani nivo osposobljenosti za izvršavanje zadataka u međunarodnom okruženju i kontinuirano imaju određeni stepen vrednovanja pripremljenosti za navedene zadatke.

Deklarisani vodovi trenutno realizuju poslednje pripreme pred izvođenje vežbe, kroz koju će biti sprovedena završna provera drugog nivoa, a obaviće je multinacionalni evaluatorski tim. Ovim će se zaokružiti četvorogodišnji ciklus obučavanja jedinica, koje, nakon uspešno izvedene vežbe, dobijaju sertifikat o borbenoj spremnosti, koji se zanavlja svake četiri godine.

U završnoj fazi kolektivna obuka usmerena je na primenu definisanih taktika, tehnika i procedura u različitim situacijama, što jedinicama omogućava obavljanje zadataka u multinacionalnim operacijama, odnosno doprinosi interoperabilnosti i borbenoj gotovosti snaga.

Prema rečima zamenika komandanta 246. bataljona ABHO potpukovnika Bojana Vlajića, jedinice se trenutno angažuju za uvežbavanje procedura i tehnika koje su neophodne za proveru njihove borbene gotovosti, a u skladu sa listom pitanja za ocenjivanje po „Konceptu operativnih sposobnosti“.

— Deklarisani vod iz sastava 246. bataljona realizuje ključne sadržaje obučavanja koji su definisani kao glavna izjava sposobnosti, prema pomenutom konceptu, odnosno težište je na realizaciji obuke iz RHB dekontaminacije ljudi, naoružanja, tehničkih sredstava, zemljišta i objekata nad zemljištem — pojasnio je potpukovnik Vlajić.

Komandir čete u Petom bataljonu vojne policije kapetan prve klase Nemanja Popović objasnio je da je ovaj deklarisani vod Vojske Srbije formiran 2020. godine i namenjen je za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

— Jedinica se nalazi u fazi pripreme za realizaciju NATO evaluacije NEL-2 s težištem na obuci za realizaciju vojno-policijskih poslova u međunarodnom okruženju, poput blokade i pretresa terena, suzbijanja kriminaliteta, uspostave i kontrole zone operacije, osmatračkih stanica, privremenih i stalnih kontrolnih punktova, protivterorističkih operacija — istakao je kapetan prve klase Popović.

„Koncept operativnih sposobnosti“ predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir, čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama.

Osim navedenih vodova vojne policije i ABHO, Vojska Srbije u svojim sastavima poseduje osposobljene i borbeno spremne jedinice različitih specijalnosti, koje su obučene prema ovom konceptu.