OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR U ZAGREBU Đurić: Radićemo intenzivno na rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

Beta/Miroslav Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić večeras je u Zagrebu, na svečanom otvaranju Srpskog kulturnog centra, izjavio da će Srbija i Hrvatska u narednom periodu nastaviti da pojačanim snagama rade na rešavanju otvorenih pitanja i unapređenju odnosa.

"Za mene je, kada je reč o našim međudržavnim i međunacionalnim odnosima, uz svo uvažavanje prema prošlosti i teškim trenucima, ključna reč budućnost. Ja verujem da u toj budućnosti možemo da se baziramo na ključnim rečima kao što je poštovanje, koje treba da preraste u veće poverenje, koje, uveren sam, u budućnosti može da preraste u prijateljstvo. Znam da su ovo možda velike reči, ali posvećen sam, i bićemo posvećeni tome da radimo na rešavanju svih pitanja i unapređenju odnosa", poručio je Đurić, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Beta 

On je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže srpskoj zajednici u Hrvatskoj kao i da će uložiti dodatne napore da hrvatska zajednica u Srbiji bude svoja na svome.

"I hrvatska zajednica u Srbiji, i srpska zajednica u Hrvatskoj su autonomne nacionalne zajednice, koje jesu i moraju biti svoje na svome u svako doba i u svakom trenutku", rekao je Đurič.

Svečanom otvaranju Centra su između ostalih prisustvovali ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, Predsednik srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac, predstavnici gradske vlasti kao i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Đurić je rekao da ga ispunjava ponosom to što je od večerašnjih govornika slušao o trudu koji se ulaže u ovoj generaciji kako bi se odnosi između Srba i Hrvata učinili boljim kroz poštovanje i uvažavanje kultura, nacionalnih zajednica, istorije i kolektivnih potreba koje dva naroda imaju.

Beta 

"Želim da zahvalim ovde prisutnim predstavnicima srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj na tome što su u jednom turbulentnom vremenu predano i marljivo radili na očuvanju svog kulturnog i nacionalnog identiteta, svog duhovnog i verskog identiteta, ali i na tome da budu postojani most saradnje između naših država i naših naroda i u vremenu kada tu saradnju nije bilo lako održavati", kazao je Đurić.

Beta 

Dodao je da su sličnu ulogu imali i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji.

Istakavši da je ponosan što u srcu Zagreba vidi na svom pismu i jeziku ispisan naziv Srpskog kulturnog centra, Đurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, kao i Vladi Hrvatske na pomoći i podršci srpskoj zajednici u Hrvatskoj, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Đurić se danas u Zagrebu takođe sastao sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom, sa kojim je, kako je rekao, imao konstruktivan i dobar razgovor.

Kurir.rs/Beta