IZRAEL NA UDARU UJEDINJENIH NACIJA: "Počinio je ratne zločine i zločine protiv čovečnosti"

Komisija UN optužila Izrael da vodi politiku uništavanja zdravstvenog sistema Pojasa Gaze

Shutterstock

Komisija Ujedinjenih nacija optužila je danas Izrael da vodi "politiku uništavanja zdravstvenog sistema Gaze“ i da je počinio "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“ u toj palestinskoj enklavi.

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Izrael i palestinske teritorije optužila je izraelske snage za namerno ubijanje i mučenje medicinskog osoblja, za gađanje medicinskih vozila i za ograničavanje dozvole pacijentima da napuste opkoljeni pojas Gaze, prenosi Politiko.

Predsedavajuća Komisije Navi Pilai, koja je ranije obavljala dužnost Visokog komesara za ljudska prava, rekla je da Izrael mora odmah zaustaviti bezobzirno uništavanje zdravstvenih ustanova u Gazi, koje je bez presedana.

- Gađajući zdravstvene ustanove, Izrael namerno uskraćuje pravo na zdravlje, sa značajnim dugoročnim pogubnim efektima na civilno stanovništvo - kazala je Pilai. 

Napade na bolnice Međunarodni krivični sud smatra ratnim zločinom, ali one mogu izgubiti svoj zaštićeni status prema međunarodnom pravu ako se koriste u vojne svrhe. Izrael napade na zdravstvene ustanove u Gazi opravdava tvrdnjom da ih Hamas koristi za ostvarivanje svojih vojnih ciljeva, što je Hamas više puta negirao.

Komisija UN je, takođe, istražila postupanje prema palestinskim zatočenicima u Izraelu i taocima koje su uzeli borci Hamasa u napadu 7. oktobra prošle godine i obe strane je optužila za mučenje i seksualno nasilje.

Izrael se već mesecima svađa sa UN, a u sredu je generalnog sekretara Antonija Gutereša čak proglasio za nepoželjnu osobu i zabranio mu ulazak u zemlju, nakon što je u januaru zahtevao da on bude smenjen sa funkcije.

Printscreen/X 

Najmanje 28 ljudi je ubijeno, a 54 povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kojoj su smeštene raseljene porodice u centralnom pojasu Gaze, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Svedoci su rekli da su dva udara pogodila dve prostorije u školi u kojima se čuvala i delila pomoć u hrani, prenosi BBC.

Izraelska vojska je saopštila da su "precizni udari" bili usmereni na borce Hamasa, koji su imali "komandno-kontrolni centar" u školi.

EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Prema podacima bolnice u Deir al-Balahu, među poginulima su najmanje dvoje dece, pet žena i troje muškaraca starijih od 60 godina. Mnoge škole su pretvorene u skloništa za 1,9 miliona Palestinaca koji su napustili svoje domove od početka rata u Gazi pre godinu dana.

Uprkos tome, prema podacima Ujedinjenih nacija izraelska vojska je direktno gađala više od 200 škola, a najmanje 50 je potpuno uništeno. Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je od početka izraelske ofanzive u Gazi ubijeni najmanje 42.060 ljudi.

(Kurir.rs/Fonet)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Urednik Kurira Ivan Čorbić posetio Izrael i otkrio detalje  Kurir televizija