"Imamo premeštanje hladnog fronta preko Srbije, ovakvo vreme nas čeka narednih dana" Čabrilo o uraganu koji napada Evropu: Da li region ima razloga za strah?

Kurir Televizija

Uragan Milton udario je zapadnu obalu Floride i doneo ekstremno jake vetrove, obilne padavine i tornada. Na području Tampe kiše bi mogle da izazovu i potencijalno smrtnonosti poplavni talas, upozorili su zvaničnici. Više od 3 miliona korisnika na zapadnoj Floridi je bez struje.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je pričao o detaljima ovog uragana bio je Jovan Čabrilo, urednik portala Vojvodinameteo.

Bryan R. Smith / AFP / Profimedia 

Prvo se osvrnuo na to šta je izazvalo tornado koji je tamošnjim stanovnicima ugrozio egzistenciju:

- Izazvala ga je temperatura mora u Meksičkom zalivu koja je prethodnih dana iznosila 30 stepeni, to je više nego dovoljno za nastanak toplog ciklona uz još poneki atmosferski poremećaj koji se odigra na terenu. Svakako, važno je da se zadovolje još neki parametri osim toplog mora, tako da su ovi fenomeni relativno retki. Ovaj put smo očigledno imali idealnu kombinaciju svih tih parametara, od pomenute temperature mora, preko mirne atmosfere, pa do raspoložive pare vode u vazduhu kako bi se ovakav tornado formirao, te brzo ojačao i napadao.

Zatim je spomenuo uragan Kirk koji preti Evropi:

This browser does not support the video element.

Čabrilo o uraganu koji napada Evropu: Da li region ima razloga za strah?  Kurir televizija

- Uragan Kirk nije posledica Miltona jer su uragani najčešće jedinstveni sistemi za sebe. Uragani kao što je Kirk gube svoje tropske karakteristike zbog hladnih voda Evrope, a Kirk svakako nije pretnja za područje Srbije, a on trenutno deluje na severnom delu Evrope. Doduše, danas imamo premeštanje hladnog fronta preko našeg područja, koji donosi kišu i pad temperatura. Kada govorimo o vremenu u Srbiji, ono će biti relativno mirno u narednih desetak dana. Jutarnje temperature će se kretati uglavnom između pet i deset stepeni celzijusa, dok će maksimalne dnevne biti 15-20, tako da nećemo imati ni čestu pojavu kiše, ona je moguća tek oko 20. oktobra.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Florida uragan  Kurir