"Amerika oformila jedinice koje sa naučnicima u avionu ulaze u srž uragana" Gosti "Redakcije": Svi dostupni snimci su fascinantni, nesvakidašnji efekti prirode

AP, Shutterstock, Kurir Televizija

Uragan Milton ugrozio je stanovnike zapadne Floride, pa su se mnogi evakuisali iz svojih domova. Njemu je prethodilo 18 tornada, a mnogi objekti su ostali oštećeni do neprepoznatljivosti.

Dejan Jelača, dopisnik iz Njujorka, je za Kurir otkrio kako tamošnja javnost reaguje i kakve mere preduzima da zaštiti stanovništvo, ali je i spomenuo Srbe rekavši da dobar deo njih zapravo nije evakuisan.

Printscreen 

Posle Velike Britanije, uragan Kirk došao je do Skandinavije, a prognoze su da može napraviti ozbiljne probleme na tlu Evrope, doduše stanovnici Srbije nemaju razlog za strah povodom haranja ovog uragana.

Gosti jutarnjeg programa koji su analizirali kretanje ovih uragana, ali i potencijalnim opasnostima koje mogu još da nanesu bili su Goran Marjanović, diplomirani inženjer i fizičar, Stevan Ignjatović, pilot.

Marjanović se osvrnuo na izjave da uragan Milton pomera granice fizike sa svojom jačinom i formiranjem:

- Mi u Evropi nismo navikli na uragane, ali u Floridi je to sasvim uobičajena vest. Tamo se mešaju tople i hladne vazdušne struje, takva su morska strujanja, to je mehanizam koji već decenijama kreira te uragane i vetrove ogromne snage. Međutim, ovaj sada je iznenadio mnoge, a najpre po intezitetu i snazi koju je pokazao. Svi snimci koji su dostupni su zaista fascinantni, oni efekti, kuće i automobili lete po nebu. Iznenađenje je brzina kojom se ta jaka vazdušna struja formira i meteorolozi su na muci, jer smo videli pojavu tih superćelijskih oluja, koje su zaista nešto novo, a njihova karakteristika jeste da naglo nastaju i da imaju izuzetnu snagu i to meteorolozima pravi problem jer ih je teško predvideti. 

Ignjatović je spomenuo jedinice koje su oformljene u Americi radi istraživanja delovanja uragana: 

This browser does not support the video element.

"Amerika oformila jedinice koje sa naučnicima u avionu ulaze u srce uragana"   Kurir televizija

- Amerika je upravo zbog podneblja u kojem se uragani javljaju formirala jedinice u ratnom vazduhoplovstvu sa pilotima i avionima koji imaju toliko smelosti i ludosti u glavi da ulaze avionima u srce toga. To su uglavnom prepravljeni, odnosno pojačana verzija čuvenog aviona "Hercules 130" u kojem je, pored pilota, osam do deset naučnika, sa gomilom uređaja i instrumenata. Pre neki dan je prikazano kada su ulazili i išli do "srca" uragana, kako se sve to treslo, kako je padalo. Ja tim ljudima odajem neizmernu čast zbog hrabrosti. Najveći rizik je upravo kada krenete da ulazite u tu oblačnost pre nego što uđete u srce uragana gde je sve mirno i tiho. Taj put može da traje dosta vremena, to može da bude površina od 200-300 milja, to je prilično dug period letenja u takvim uslovima. Oni tada izbacuju kapsule iz aviona sa padobranom, a za to vreme naučnici prate šta snima ta kapsula. Ona inače beleži temperature, vlažnost vazduha, pritiske, jačine vetrova na određenim visinama. Takođe je opasna i količina munja, taj statički elektricitet koji nekim avionima može da napravi svašta, to je ono što je i vizuelnu neprijatno, treba biti hrabar da to radiš i dovoljno lud da pristaneš na takav podvig.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Dopisnik iz Amerike o stanju Srba koji su pogođeni uraganom u Floridi  Kurir televizija