KO JE SRBIN KOJI JE SRUŠIO ENGLESKU NA VEMBLIJU: Tri puta je bio kandidat za selektora Orlova i trenera Zvezde! Korona mu uzela milionski posao!

Grčka pobedila Gordi albio rezultatom 2:1 i napravila najveću senzaciju u Ligi nacija

John Walton / PA Images / Profimedia

Ivan Jovanović, Srbin koji kao selektor vodi fudbalsku reprezentaciju Grčke, čovek je koji se trenutno najviše slavi u zemlji starih Helena.

A, kako i ne bi, kada je Grčka napravila najveću senzaciju u Ligi nacija, pošto je savladala Englesku na Vembliju rezultatom 2:1, u drugoj rundi Lige nacija B divizije. Favorizovani tim Gordog Albiona predvođen Džudom Belingemom, Deklanom Rajsom i Filom Fodenom bio je apsolutni favorit, međutim nisu imali rešenje za taktičke poteze Ivana Jovanovića i golgetersku moć Vangelisa Pavlidisa.

Paul Terry / imago sportfotodienst / Profimedia 

Ivan Jovanović postao je prvi selektor Grčke koji je uspeo da pobedi Englesku. Trijumfom na Vembliju rezultatom 2:1 postao je tek drugi selektor u istoriji grčke reprezentacije koji je upisao tri pobede u prve tri utakmice na klupi. Pre njega je to uspeo samo Kostasu Polihroniju, koji je 1994. vezao šest pobeda.

Valja pomenuti da je Ivan Jovanović na mesto selektora fudbalske reprezentacije Grčke došao posle otkaza Urugvajcu Gustavu Pojetu, koji nije uspeo da nacionalni tim odvede na Evropsko prvenstvo. Srbin odlično poznaje grčki mentalitet, jer sa Grcima u Grčkoj i na Kipru, uz male prekide živi od 1989. godine, znači skoro četiri decenije.

Ivan Jovanović rođen je u Loznici pre 62 godine, a u Grčku je otišao iz Rada i tamo zaigrao za Iraklis, čiji dres je nosio punu deceniju. Stekao je ugled i ime u Solunu, pa je odlučio da tu ostane i započne karijeru trenera. Počeo je 2001. godine kao šef struke kluba Niko Volos, potom je vodio Iraklis u dva navrata, a bio je i trener Panahaikija iz Patre.

Najviše uspeha imao je vodeći kiparski Apoel i to u dva navrata. U svom drugom mandatu od 2008. do 2013. godine Jovanović je osvojio tri titule nacionalnog prvaka i napravio veliki uspeh plasmanom u četvrtfinale Lige šampiona, što je od srpskih trenera do sada jedino uspelo Radomiru Antiću.

Niall Carson / PA Images / Profimedia 

Zbog tih uspeha Fudbalski savez Srbije proglasio ga je za najboljeg srpskog trenera 2011. godine, kada je dobio i specijalnu plaketu. Godinu dana kasnije, Ivan Jovanović se prvi put direktno povezivao sa mestom selektora Orlova, gde je trebalo da zameni Vladimira Petrovića Pižona, međutim tadašnji predsednik FSS Tomislav Karadžić imao je neke druge planove. Jovanović se u februaru 2012. video sa Karadžićem na Kipru, gde je fudbalska reprezentacija Srbije igrača prijateljsku utakmicu sa domaćinom. Do dogovora nije došlo, a nacionalni srpski tim je kasnije preuzeo Siniša Mihajlović i vodio ga u kvalifikacijama za Mundijal 2014. na koje nismo otišli.

Drugi put se ime Ivana Jovanovića povezivalo sa Srbijom pred Mundijal 2018. godine, posle smene selektora Slavoljuba Muslina i njegovog sukoba sa tadašnjim predsednikom FSS Slavišom Kokezom. Tada su Dragan Stojković, Veljko Paunović i Siniša Mihajlović odbili ponude, jer su smatrali da je nemoralno da zamene Slavoljuba Muslina, koji je odveo srpsku selekciju na SP u Rusiji. Posle toga krenulo se svim silama na Ivana Jovanovića, međutim, njegov odgovor bio je isti kao i od ostalih kolega. Na kraju, posao je dobio Mladen Krstajić.

Po treći put Ivan Jovanović se dovodio u vezu sa reprezentacijom Srbije u proleće 2021. godine, kada je slovio kao ozbiljan kandidat da zameni Ljubišu Tumbakovića, koji preko baraža i poraza od Škotske nije uspeo da odvede ekipu na Evropsko prvenstvo. Međutim, tadašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza odlučio se za Dragana Stojkovića Piksija, iako su kandidati pored Ivana Jovanovića bili još Vladan Milojević, Veljko Paunović i Savo Milošević.

Starsport 

Pored toga što je dovođen u vezu sa FSS, Ivan Jovanović imao je i konekcije sa Crvenom zvezdom. Dva puta, 2005. i 2006. godine, kada je Dragan Stojković Piksi bio predsednik crveno-belih. Međutim, prvi put izbor je bio Valter Zenga, a drugi put Dušan Bajević, pa je Ivan Jovanović nekoliko godina posle imao obilje motiva da kao trener kiparskog Apoela uzme meru Crvenoj zvezdi 2008. i izbaci je iz kvalifikacija za Ligu Evrope.

Treći put Ivan Jovanović dovođen je u vezu sa Crvenom zvezdom posle odlaska Vladana Milojevića u zimu 2019. godine. Tada je iskusni stručnjak bio slobodan, tačnije, pregovarao je o angažmanu sa FS UAE o poslu selektora. Ljudi iz Crvene zvezde nisu mogli da čekaju, pa su poverenje ukazali, tada početniku i velikom imenu kluba Dejanu Stankoviću.

Što se tiče trenerske karijere selektora Grčke, valja pomenuti da je Ivan Jovanović vodio Al Nasr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2013. do 2016, kao i 2018. godine. U Dubaiju su prepoznali njegov kvalitet, pa je bio selektor fudbalske reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2019. do 2020. Zanimljivo, tada je Srbin posle samo 106 dana i nijednog vođenog meča dobio otkaz, a razlog je bila korona.

Stelios Stefanou / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia 

Nakon toga odlučio je Ivan Jovanović da se vrati u grčki fudbal i preuzme posrnulog giganta Panatinaikos, na čijoj klupi je sedeo od 2021. do 2023, kada je postao selektor Grčke. Uspeo je da PAO vrati u vrh, ali nije doneo titulu, pa je od strane uprave smenjen i na njegovo mesto je postavljen Turčin Fatih Terim.

Inače, Ivan Jovanović je tih, miran i povučen čovek. Retko se oglašava u medijima, kako grčkim, tako i srpskim. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati intervjui sa njim u našim medijima. I privatni život čuva od javnosti, tako da se malo zna o njegovom životu, porodici, interesovanjima... Valja pomenuti da je poštovan i cenjen u Loznici, pa je uz Vladimira Cvetkovića, Milinka Pantića, Dragana Pantelića, Miloša Vujanića, Vladimira Stojkovića, Aleksandru Crvendakić jedan od poznatijih sportista svog kraja.

This browser does not support the video element.

U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem   Kurir televizija