Ovako izgleda "Robotaxi" Elona Maska: Predstavljeno i vozilo bez vozača spremno za 20 putnika (FOTO)

Kompanija Tesla, u vlasništvu Elona Maska, predstavila je svoj "Robotaksi", autonomno taksi vozilo sa dvoje vrata, za koje tvrde da će promeniti javni prevoz

Tesla

Ova vozila biće u proizvodnji pre 2027. godine, najavljeno je na događaju u filmskom studiju Warner Bros-a u San Francisku, a njihova najavljena cena za slobodnu prodaju neće prelaziti 30.000 dolara.

Tesla  Cybercab je budućnost javnog prevoza, tvrdi Tesla

"Naš cilj nije samo da smanjimo gužve, već i da promenimo način na koji razmišljamo o prevozu. Želimo da stvorimo ekosistem autonomnih vozila koji će učiniti javni prevoz pristupačnijim i ekološki održivijim", izjavio je Mask.

Tesla 

Robotaksi, ili "Sybercab" će koristiti napredne algoritme i veštačku inteligenciju za optimizaciju ruta, čime će putnici moći da uživaju u znatno bržem dolasku do odredišta. Prema informacijama sa događaja, cena vožnje biće konkurentna tradicionalnim taksijima, ali značajno niža, što ga čini dostupnijim široj publici.

Tesla 

Mask je na događaju predstavio i  prototip "Robovana", shuttle vozila sa 20 sedišta.

Tesla planira da implementira i sistem deljenja vožnje, koji će korisnicima omogućiti da svoja vozila iznajmljuju kada ih ne koriste, čime će dodatno povećati mogućnost monetizacije i smanjiti troškove prevoza.

Tesla je u objavi na X-u pružila više detalja, najavivši da usluga Robotaxi neće imati naknadu za vozača i da će potpuno autonomna vozila koristiti samo kamere, a ne radar opremu. Kompanija je takođe navela da korisnici mogu pozvati Robotaxi jednom i koristiti ga koliko god im je potrebno, bilo za kratku vožnju ili tokom celog dana.

Događaj u San Francisku je potvrdio da Tesla nastavlja da bude pionir u oblasti tehnoloških inovacija. CyberCab i Robovan predstavljaju korak ka budućnosti gde autonomna vozila postaju integralni deo urbanog transportnog sistema.