Kakve kazne prete braći Rajić koja lažima obmanjuju javnost? Advokat Ana Selak za Kurir otkrila: Ako je neko lice zadobilo trajne posledice, sankcije su strahov

Privatna Arhiva

Dušan i Stojan Rajić braća poznata javnosti po svojim prevarama, pokušali su po milioniti put da obmanu javnost. Ovog puta, dvojac koji stoji iz Dijabetes revolucije, na društvenim mrežama hvalio se diplomama koje nema.

S obzirom na to da oni dele medicinske savete obolelima o dijabetisa, takvo postupanje može dovesti do kobnih posledica. Kakve pravne sankcije Rajići mogu da snose zbog ove obmane, istraživala je novinarka Ksenija Stojiljković u razgovoru sa advokaticom Anom Selak.

This browser does not support the video element.

Kakve kazne prete braći Rajić koja lažima obmanjuju javnost?   Kurir televizija

- Sve zavisi ko i u koje svrhe manipuliše svojim podacima o obrazovanju. Mi danas imamo jako često, na dnevnom nivou, lažna predstavljanja. Lažno predstavljanje kao krivično delo jeste definisano, ali odnosi se samo kada se neko lažno predstavlja kao vojno ili službeno lice, dok sve druge profesije nisu zaštićene u tom smislu. Ako se neko lažno predstavlja kao lekar, te čini neke medicinske usluge, on čini krivično delo nadrilekarstva. Međutim, zato što je to jako suženo krivično delo za dokazivanje i jer je niska kazna, tri godine zatvora, najčešća praksa je dokazala da se ovakva krivična dela klasifikuju kao prevara. To su oni ljudi koji prikazuju lažne činjenice i dovode u zabludu druga lica, tu su veće kazne, u zavisnosti od protiv-pravne imovinske koristi koja je stečena.

Potom je odgonetnula kakve su kazne ako lice dobije trajne posledice zbog saveta koje mu je dato:

- Tu pričamo o teškom delu protiv zdravlja ljudi, tu su kazne do 12 godina, ali razlika u delu će se svakako ogledati u posledicama koje su nanete.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Struka o pravilnoj aplikaciji insulina  Kurir televizija