OSUĐENICI POSTIGLI ODLIČNE REZULTATE NA SVETSKOM PRVENSTVU U ŠAHU ZA LICA LIŠENA SLOBODE: Dejan Carević istakao da su to velike pobede za ljude na prekretnici

"Oni su savladali veštine na šahovskoj tabli, na nama je da im pomognemo i ohrabrimo da savladaju i životne izazove na pravi način", rekao je Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je danas da su osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli u Beogradu osvojili treće, a štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode na kome je 51 država imala 116 ekipa.

Carević je rekao da su osuđenici i štićenici iz Srbije u samom vrhu Svetskog prvenstva od kad su počeli da se takmiče pre tri godine i mogu da budu ponosni na uspeh koji su njihovi timovi ostvarili.

On je podsetio da su štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu prošle godine osvojili visoko drugo mesto, dok su 2022. godine bili najbolji na svetu. 

- Sve su to velike pobede za mlade ljude čiji životi se nalaze na prekretnicama i mogu samo da im budu podstrek za odluke koje budu donosili u budućnosti - poručio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Carević je rekao da je šah sjajna disciplina koja nas uči da poštujemo protivnika i budemo analitični pre nego što „povučemo“ dobre poteze kako u sportu tako i u drugim sferama u životu.

- Oni su savladali veštine na šahovskoj tabli, na nama je da im pomognemo i ohrabrimo da savladaju i životne izazove na pravi način - dodao je Carević.

On je istakao posebno činjenicu da su osuđenici još četiri kazneno-popravne ustanove (KPZ Beograd, Niš i Zabele), kao i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu, imali svoje ekipe i da su i oni igrali u finalnim grupama prvenstva koje organizuje Svetska
šahovska federacija (FIDE).

Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta „Šah za slobodu“. U cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima u svim većim zavodima u Srbiji već 15 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.