SVEDOK NIJE MOGAO DA PREPOZNA OPTUŽENE SRBE! Advokat Miljković: Posao Tužilaštva je da dokazuje istinu, a ne suda da mu u tome na neki način pomaže

Ni drugi svedok nije mogao da prepozna Srbe optužene za navodni terorizam

Kosovo Online

Branioci Miluna Milenkovića i Aleksandra Vlajića, advokati Predrag Miljković i Miloš Delević istakli su da svedok tužilaštva koji je danas svedočio protiv četvorice Srba optuženih za terorizam, nije mogao da identifikuje okrivljene, kao što to nije mogao da učini ni prvi svedok.

Delević je nakon održanog ročišta pojasnio da je Specijalno tužilaštvo predložilo trećeg svedoka što je, kako je naveo, u suprotnosti sa zakonima.

"Danas je saslušan drugi svedok tužilaštva koji nije mogao da identifikuje okrivljene, kao ni prvi svedok. Smatramo da je Specijalno tužilaštvo nezadovoljno izjavama svojih svedoka, pa je predložilo trećeg svedoka u suprotnosti sa odredbama Zakona o krivičnom postupku. Ja sam se protivio tom predlogu, ali je sudsko veće to usvojilo, pa će na sledećem ročištu biti saslušan i treći svedok tužilaštva koji je predložen nakon podizanja optužnice", rekao je Delević.

 Kako je dodao, on je predložio tri svedoka odbrane, što je sudsko veće usvojilo i oni će biti saslušani na narednim ročištima.

Advokat Predrag Miljković naglasio je da je svedok tužilaštva danas govorio uopšteno, te da nije identifikovao okrivljene.

"Drugi svedok tužilaštva nije identifikovao nikog od okrivljenih, pričao je o uopštenim stvarima koje su se dogodile tog dana. Začuđujuće je da smo sada na trećem pretresu i da još uvek nismo izveli niti jedan jedini dokaz iz optužnice. Konstantno se traže novi svedoci i izvode novi dokazi, to je po mišljenju odbrane protivzakonito, smatramo da sud treba da odbije predlaganje novih svedoka, jer će ovo postati jedan dug proces ukoliko na svakom pretresu predlažemo nove svedoke", rekao je Miljković.

 Prema njegovim rečima, svi svedoci tužilaštva moraju biti poznati odbrani.

"Krivični postupak je jasno definisan zakonom, svi svedoci moraju biti poznati odbrani pre početka procesa. Na ovaj način se veoma široko tumači odredba Zakona o utvrđivanju materijalne izjave. Mislim da je posao Tužilaštva da dokazuje istinu, a ne suda da mu u tome na neki način pomaže", zaključio je Miljković.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.