"Afera sa Avganistancem je smišljena, možemo da očekujemo novi atentat na Trampa" Laban bez dileme: Američki izbori u ovom trenutku nose preozbiljne rizike

EPA/WILL OLIVER, AP/Evan Vucci, AP/Alex Brandon

U Americi je uhapšen 27-ogodišnji Avganistanac Nasir Ahmad Tavhedi pod sumnjom da je planirao teroristički napad u ime Islamske države na dan predsedničkih izbora 5. novembra, saopštilo je američko Ministarstvo pravde. On je bio korisnik posebnog programa imigrantskih viza, koje dobija do 50 osoba godišnje, a dostupne su osobama koje su radile sa američkim oružanim snagama ili pod vođstvom šefa misije kao prevodioci ili tumači u Iraku ili Avganistanu.

Prema sudskim dokumentima, američka federalna policija primetila je, nakon što je pristupila Gugl nalogu Nasira Ahmada Tavhedija, da on redovno prati propagandu IS. 

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je analizirao dešavanja u SAD bio je prof. dr Miloš Laban, analitičar.

This browser does not support the video element.

"Afera sa Avganistancem je smišljena, možemo da očekujemo novi atentat na Trampa"  Kurir televizija

Laban je pričao o rizicima koji su prisutni uoči, a i na sam dan, najpraćenijih izbora na globalnom nivou:

- Naravno da nosi veliki rizik jer mnogo toga što će se u svetu dešavati posle američkih izbora, ako se uspešno završe, jer postoje neke prognoze da ko god da izgubi naredne izbore, neće to priznati i onda nastupaju problemi. Naročito sada jer od ovih izbora zavisi kako će se SAD postaviti prema aktuelnom ratu Izraela i njegovog okruženja, ali i dešavanja u Ukrajini. Jasno je da glavni tamošnji mediji navijaju za Kamalu Haris, kroz nekakve ankete za koje čisto sumnjam da su realno jer ti isti autori prognozirali gubitak Trampa od Hilari Klinton. To je već viđeno znate, kada se prvi put nešto desi onda možete i da poverujete, a kada isti film gledamo treći put, onda je dosta toga jasno. Sada je afera sa Avganistancem smišljena da se malo pojača ta retorika i da se još više javno mnjenje prilagodi na novu situaciju, a možda i nov atentata na Trampa, to možemo da očekujemo. Po meni, one realne ankete, procene realnih analitičara govore da će on biti novi predsednik SAD, a jasno je da ne mogu drugačije da ga zaustave nego da pokušaju na fizički način.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DA LI POSTOJI POVEZANOST DVOJICE ATENTATORA KOJI SU POKUŠALI DA SMAKNU TRAMPA? Stručnjaci odgonetnuli: Ovo su detalji oba napada  Kurir televizija