"TURSKA ULAŽE U ZNAČAJAN INFRASTRUKTURNI PROJEKAT KOJI ĆE OTVORITI NOVA RADNA MESTA" Stručnjaci bez dileme: To će znatno uticati na investicioni rejtin Srbije!

Predsednik Erdogan juče je započeo dvodnevnu posetu Srbiji, a gosti emisije "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji analizirali su odnose dveju zemalja i kakve beneficije Srbija može izvući od ove posete.

Kurir Televizija

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan 10. i 11. oktobra 2024. godine vrši zvaničnu posetu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, juče u 19 časova na aerodromu "Nikola Tesla" sleteo je predsednik Erdogan i time započeo svoju dvodnevnu posetu naše prestonice. 

Ovog prepodneva, sa početkom u 11 sati otvorena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbije, gde je potom usledio sastanak dva predsednika. O tome da li Turska može biti naš saveznik ili pouzdani partner, kao i o značaju same posete predsednika Erdogana našoj državi, za emisiju "Puls Srbije" govorili su gosti Marko Lakić, novinar "Politike", Zoran Spasić, predstavnik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Dragoljub Kojčić, politički filozof i Vuk Velebit, analitičar i izvršni direktor Pupin inicijative.

screenshot Video Plus 

Lakić je na samom početku istakao saradnju koju imaju Srbija i Turska, te je rekao da se nada da će to u budućnosti biti sve bolje:

- Mi smo dva veoma bliska naroda. Dugi niz godina smo živeli zajedno i delimo mnogo sličnosti vezanih za kulturu. Tursko nasleđe je u velikoj meri prisutno na Balkanu iako nismo uvek bili na istom kursu. Svi znamo da je Turska u proteklom periodu naoružavala bezbednosne snage na Kosovu i Metohiji i nama se to naravno nije dopalo. Nadam se da ćemo tokom ove posete predsednika Erdogana uspeti da uspostavimo pozitivnije odnose kao i da smo na pravom putu da se suočimo sa mnogim izazovima koje ovaj odnos zahteva. 

Velebit je izjavio kako je neophodno nastaviti ekonomsku saradnju jer ona predstavlja ubedljvo najsvetliju tačku naših odnosa.

- Sa velikim silama potrebno je razgovarati kada želite da zaštitite nacionalne interese. Ono što je u interesu naše države moramo i drugima predstaviti kao nešto što će im koristiti - rekao je Velebit i istakao:

- Ono što je u ovom trenutku najvažnije pitanje jeste da li je Turska spremna da svojim diplomatskim delovanjem prema prištinskoj administraciji vrši pritisak kako bi smo obezbedili veće poštovanje ljudskih i religijskih prava Srba. Činjenica je da je Turska poslala značajan kontigent novih vojnika Kfora što zahteva da sa bezbednosnog aspekta objasnimo svoju poziciju. Iz toga možemo zaključiti da je odnos između naših država pun uspona i padova kao i da nema drugog izbora osim da obe strane rade na njemu. 

Kojčić je nameru predsednika Erdogana da se predstavi kao posrednik u regionalnim i svetskim sukobima nazvao veoma ambicioznom. Analizirao je sposobnost Turske da se direktno priključi sukobima ali i da se na još lakši način izvuče iz njih: 

This browser does not support the video element.

Značaj posete predsednika Erdogana   Kurir televizija

- Turska igra refiniranu ulogu sa Evropskom unijom kada je u pitanju područje Kosova i Metohije. Sa jedne strane spremni su da potpale vatru dok im sa druge strane poručuju da prihvate zapadnu politiku, uključujući i politiku Republike Srbije. Predsednik Erdogan na taj način šalje signale na sve strane i sebe postavlja na određenu distancu. 

Odnosi Srbije i Turske trenutno su na istorijskom vrhuncu, i kako je rekao Spasić,  zahvaljujući predsedniku Vućiču posedujemo izuzetnu diplomatsku dominaciju:

- Prva tačka jeste izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo čiji deo je planirano da finansira Turska. Ovako veliki infrastrukturni projekat može biti prilika za nova ulaganja i stvaranje novih radnih mesta. Sa druge strane Turska kompanija MK zajedno sa Američkom kompanijom Behtel učestvuje u izgradnji Moravskog koridora, što će u velikoj meri značiti za dobijanje investiciong rejtinga. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ceremonija svečanog dočeka Erdogana i šetnja na terasi Palate Srbija  Video plus