Sutra se obeležava Miholjdan, praznik kojim počinje jesen! Danas je dozvoljeno raditi sve, osim jedne stvari, a na ovo posebno obratite pažnju

Miholjdansko leto počinje, po starinskom verovanju, još na praznik Svetog Jovana Bogoslova, a karakteriše ga najčešće toplo vreme koje traje bar do Miholjdana, 12. oktobra

Printscreen/Youtube

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Miholjdan, koji je posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku — za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Miholjdansko leto počinje, po starinskom verovanju, još na praznik Svetog Jovana Bogoslova, a karakteriše ga najčešće toplo vreme koje traje bar do Miholjdana, 12. oktobra.

Običaj je da se tog dana ne radi u kući, ali su dozvoljeni svi poslovi u dvorištu i bašti. Topli dani koje u narodu zovu i “sirotinjsko leto” namenjeni su onima koji od rada kod bogatih nisu uspeli da završe svoje poslove pred zimu. Zato sada mogu da unose i pakuju drva, sređuju dvorište i čiste baštu.

Prema ovome, svi su zauzeti, te važi mišljenje da se ne valja organizovati svadbu, dok se od kuće ide samo na "udovičke mobe" — gde se narod okuplja da pomogne ženi koja je ostala bez muža.

Sveti Kirjak je zaštitnik i slava mnogih srpskih domova, a monasi su ga poštovali kao utešitelja bolesnih, dok je bio i veoma poštovan. Poživeo je 109 godina.

Youtube Printscreen 

Prepodobni Kirijako Otšelnik

Čitajući Sveto pismo veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira, posvećen hrišćanskoj veri i boreći se protiv jeresi. Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je celi život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jednom dnevno jeli i to po zalasku sunca.

Prepodobnog Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji, gde je proveo starost i poslednje godine života.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

OKO MIHOLJDANA - MIHOLJDANSKO LETO: Мeteorolog Ristić otkrio kakve nas temperature očekuju i kada ćemo iz LETA UĆI U PRAVU ZIMU  Kurir TV